
Czasami bywa tak, że czasu mało, weny brak, chęci jak na lekarstwo, a jeść przecież trzeba:) Jeżeli znajdziecie się kiedyś w tej (dramatycznej:)) sytuacji, a w lodówce (zupełnym przypadkiem) znajdziecie mięso mielone (ja znalazłem akurat takie z piersi indyka), to możecie zrobić błyskawiczne kotlety mielone:)
Kotlety mielone z piersi indyka z ziołami
Składniki na ok. 10-12 kotletów
- 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka (albo innego mielonego)
- 2 plastry pieczywa tostowego
- mleko
- 1/2 kostki (100 g) rozpuszczonego masła
- 2 małe jajka albo 1 duże
- ulubione przyprawy (ja użyłem tymianku, estragonu i rozmarynu)
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pieczywo tostowe moczymy w mleku.
Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, roztopione masło, namoczone pieczywo i wszystkie przyprawy (do smaku).
Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą.
Do miski z mięsem wkładamy ręce (najlepsza metoda) i dokładnie wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu po ok. 4-5 min. z każdej strony.
Podajemy natychmiast, albo zostawiamy na patelni i odsmażamy przed podaniem.
Podajcie do tego ziemniaczki i np. mizerię albo zwykłą sałatę z odrobiną śmietany i będzie dobrze:) Szybko i smacznie:)
Smacznego!

1 komentarze:
Tasty! :)
Luminata
Prześlij komentarz