
Uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą! Moim zdaniem jedno z najlepszych, jakie istnieją:) Muffinki wychodzą pyszne!
Muffinki pomarańczowo-czekoladowe
Składniki na 12 babeczek:
300 g mąki pszennej
100 g masła
150 g cukru (najlepiej brązowego)
sok i skórka z 1 pomarańczy
ok. 150 ml mleka (razem z sokiem powinno wyjść 250 ml)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Masło rozpuszczamy i studzimy.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, skórkę, cukier i sól. Smak pomarańczy możemy trochę podkręcić dodając opakowanie cukru wanilinowego.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, sok i masło.
Płynne składniki przelewamy do suchych i niezbyt dokładnie mieszamy wszystko razem. Dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
Formę na muffinki natłuszczamy masłem lub wykładamy specjalnymi papilotkami.
Rozkładamy masę do foremek i pieczemy w 200 st C przez 20 min.
Smacznego!
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, skórkę, cukier i sól. Smak pomarańczy możemy trochę podkręcić dodając opakowanie cukru wanilinowego.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, sok i masło.
Płynne składniki przelewamy do suchych i niezbyt dokładnie mieszamy wszystko razem. Dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
Formę na muffinki natłuszczamy masłem lub wykładamy specjalnymi papilotkami.
Rozkładamy masę do foremek i pieczemy w 200 st C przez 20 min.
Smacznego!


1 komentarze:
Muffinki są przepyszne i pięknie pachną pomarańczą. Zdecydowanie do powtórzenia! Dziękuję za przepis.
Prześlij komentarz