Prosty i pyszny pudding jabłkowo-rabarbarowy


Szukając pomysłów na desery, często zaglądam ostatnio do "Niedzielnych przysmaków" Gordona Ramsay'a. Zamieszczone tam przepisy są moim zdaniem świetne. Szybkie, proste i bardzo apetyczne. Bez udziwnień.


Tym razem wziąłem na warsztat pudding jabłkowy, czyli po prostu jabłka zalane ciastem i wstawione na chwilę do piekarnika. Powiem Wam, że desery jabłkowe kojarzą mi się głównie z jesienią, dlatego postanowiłem użyć też rabarbaru, żeby przepis nabrał trochę bardziej wiosennego charakteru.

Zwróćcie uwagę przede wszystkim na ciasto. Jest świetne i można nim zalać nie tylko jabłka, czy rabarbar, ale także wiele innych owoców (jagody, maliny, wiśnie), na które sezon zbliża się już wielkimi krokami.

Moim zdaniem ciasto najlepsze jest po 2 dniach.

Polecam!


Pudding jabłkowo-rabarbarowy (przepis zmodyfikowany)

- 20 dag rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na małe kawałki
- 3 jabłka (ja użyłem moich ulubionych szarych renet)
- 25 dag masła
- garść rodzynek sułtańskich
- calvados
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 duże jajka, rozbełtane
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 łyżek mleka

- masło do natłuszczenia formy
- cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzewamy do 190 st C.

Prostokątną, żaroodporną formę do pieczenia (dł. ok. 25 cm) natłuszczamy masłem.

Rodzynki zalewamy calvadosem.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.


Rozgrzewamy teflonową patelnię i wrzucamy na nią jabłka, rabarbar, 25 g masła, połowę cukru trzcinowego, cukier wanilinowy i miód. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka i rabarbar zaczną się karmelizować, dodajemy rodzynki i calvados ( 3 łyżki) i gotujemy przez 5-10 min., aż jabłka zmiękną.

Tak powstałą masę przekładamy do przygotowanej formy i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto.


Pozostałe masło i cukier ucieramy, po czym stopniowo dodajemy na przemian jajka, mąkę, skórkę oraz mleko. Ramsay napisał, że składniki powinny utworzyć dość gęstą, ciągnącą się masę.

Ciastem przykrywamy masę jabłkowo-rabarbarową i pieczemy 30-35 min. Wierzch powinien się zrumienić, a wbity w ciasto patyk po wyjęciu powinien być czysty.

Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kulką lodów waniliowych.

Smacznego:)

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

na zdjeciu przypomina troche crumble...:) ciekawe ;]

Krzysiek pisze...

:) To tylko na zdjęciu:) Cruble'a nie przypomina w ogóle, bliżej mu natomiast do ciast biszkoptowego:) Pozdrawiam!

Agata pisze...

Fajny letni przepis! Uwielbiam puddingi!

Krokodyl pisze...

Rzeczywiście ciekawy przepis. na pewno się skuszę, bo też podoba mi się jego prostota i musi świetnie smakować.