Szparagi z parmezanem i estragonowym dressingiem



Połączenie szparagów z parmezanem jest moim zdaniem świetne, a całą potrawę przygotowuje się błyskawicznie. Pięknie zielona, lekka i pyszna, w sam raz na ciepłe dni, które mam nadzieję niedługo się jednak pojawią...



Szparagi na sałacie, z parmezanem i estragonowym dressingiem

Składniki na 2 porcje

- ok. 12 zielonych szparagów, umytych i oporządzonych, zdrewniałe końcówki odłamane
- 8 listków sałaty, mogą być też np. 2 garście mieszanki sałat
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz

- 50 ml oliwy extra virgin
- 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- szczypta soli
- posiekane listki z 1 gałązki estragonu

Szparagi wkładamy delikatnie do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na półtwardo (4-5 minut).

W międzyczasie przygotowujemy dressing wsypując do miseczki sól, dodając ocet i wlewając wolnym strumieniem, cały czas mieszając, oliwę, aż dressing zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany estragon i całość mieszamy.

Szparagi wyjmujemy z garnka i rozkładamy pojedynczą warstwą na talerzu/tacy, żeby odparowały.

Na indywidualnych talerzach rozkładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, na nią kładziemy szparagi, polewamy wszystko dressingiem i posypujemy parmezanem.

Podajemy natychmiast

Smacznego!





3 komentarze:

Gosia pisze...

wspaniale sa.....kocham szparagi,a te na pewno byly pyszne,delikatne,wykwintne....

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

szparagi uwielbiam w każdej formie :)

Duti pisze...

poprosimy takie 4.07... :)