
Połączenie szparagów z parmezanem jest moim zdaniem świetne, a całą potrawę przygotowuje się błyskawicznie. Pięknie zielona, lekka i pyszna, w sam raz na ciepłe dni, które mam nadzieję niedługo się jednak pojawią...
Szparagi na sałacie, z parmezanem i estragonowym dressingiem
Składniki na 2 porcje
- ok. 12 zielonych szparagów, umytych i oporządzonych, zdrewniałe końcówki odłamane
- 8 listków sałaty, mogą być też np. 2 garście mieszanki sałat
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
- 50 ml oliwy extra virgin
- 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- szczypta soli
- posiekane listki z 1 gałązki estragonu
Szparagi wkładamy delikatnie do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na półtwardo (4-5 minut).
Podajemy natychmiast
Smacznego!
Składniki na 2 porcje
- ok. 12 zielonych szparagów, umytych i oporządzonych, zdrewniałe końcówki odłamane
- 8 listków sałaty, mogą być też np. 2 garście mieszanki sałat
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
- 50 ml oliwy extra virgin
- 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- szczypta soli
- posiekane listki z 1 gałązki estragonu
Szparagi wkładamy delikatnie do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na półtwardo (4-5 minut).
W międzyczasie przygotowujemy dressing wsypując do miseczki sól, dodając ocet i wlewając wolnym strumieniem, cały czas mieszając, oliwę, aż dressing zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany estragon i całość mieszamy.
Szparagi wyjmujemy z garnka i rozkładamy pojedynczą warstwą na talerzu/tacy, żeby odparowały.
Na indywidualnych talerzach rozkładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, na nią kładziemy szparagi, polewamy wszystko dressingiem i posypujemy parmezanem.
Szparagi wyjmujemy z garnka i rozkładamy pojedynczą warstwą na talerzu/tacy, żeby odparowały.
Na indywidualnych talerzach rozkładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, na nią kładziemy szparagi, polewamy wszystko dressingiem i posypujemy parmezanem.
Podajemy natychmiast
Smacznego!



3 komentarze:
wspaniale sa.....kocham szparagi,a te na pewno byly pyszne,delikatne,wykwintne....
szparagi uwielbiam w każdej formie :)
poprosimy takie 4.07... :)
Prześlij komentarz