
Wczoraj podałem przepis na bardzo wytrawny deser, a dziś wszystko wraca do normy. My mamy szarlotkę, Amerykanie placek z jabłkami, a na Wyspach niezmiernie popularny jest tzw. apple crumble, czyli uduszone jabłka przykryte kruszonką. Deser podaje się na ciepło, tradycyjnie z sosem custard, smakiem zbliżonym do naszego budyniu, natomiast rzadszym w konsystencji.
Dziś podaję przepis na crumble'a w wersji bardziej ekskluzywnej, z orzechami laskowymi i custardem wzbogaconym karmelem.
Przepis pochodzi z książki Maze, autorstwa Jasona Athertona, o którym więcej napiszę już niedługo w kolejnym odcinku z serii Szefowie kuchni.
Dziś podaję przepis na crumble'a w wersji bardziej ekskluzywnej, z orzechami laskowymi i custardem wzbogaconym karmelem.
Przepis pochodzi z książki Maze, autorstwa Jasona Athertona, o którym więcej napiszę już niedługo w kolejnym odcinku z serii Szefowie kuchni.

Jabłkowy crumble z orzechami laskowymi i karmelowym sosem custard
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek (ja używam Szarej Renety)
300 g cukru
50 g masła
sok z 1 cytryny
Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
szczypta cynamonu
50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g podprażonych orzechów laskowych, lekko posiekanych
Custard karmelowy (składniki na ok. 300 ml)
80 g cukru
75 ml śmietany kremówki
185 ml pełnotłustego mleka
13 g mąki kukurydzianej
4 duże żółtka
opcjonalnie: nasionka z jednej laski wanilii

Zaczynamy od przygotowania nadzienia jabłkowego. Dużą miskę wypełniamy zimną wodą, do której dodajemy sok z cytryny. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki albo w mniejsze kawałki, jeżeli tak wolimy. Od razu przekładamy do miski z wodą i sokiem, dzięki czemu jabłka nie ściemnieją.
Jabłka odsączamy i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do szerokiego garnka z cukrem i masłem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 min. Jabłka powinny zmięknąć, ale nadal utrzymywać kształt.
Przekładamy jabłka do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy robili crumble'a i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przekładamy jabłka do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy robili crumble'a i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę. Do robota kuchennego wkładamy mąkę, cukier, cynamon i masło i miksujemy (w trybie pulse) kilka razy, aż masa uzyska konsystencję dużych okruchów chleba. Robot ułatwia życie, ale kruszonkę można oczywiście przygotować także ręcznie, wcierając masło w pozostałe składniki palcami.
Do kruszonki dodajemy lekko podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy laskowe. Po zdjęciu z patelni można je zawinąć w szmatkę i pocierać o siebie, żeby pozbyć się łupinek.
Do kruszonki dodajemy lekko podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy laskowe. Po zdjęciu z patelni można je zawinąć w szmatkę i pocierać o siebie, żeby pozbyć się łupinek.
Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na wystudzone jabłka i wkładamy wszystko do lodówki na czas przed podaniem.
Przygotowujemy custard. Zaczynamy od zrobienia karmelu. Rozgrzewamy patelnię. Musi być bardzo gorąca, dzięki czemu cukier, w momencie zetknięcia się z patelnią będzie się od razu rozpuszczał i karmelizował. Dodajemy stopniowo 50 g cukru, często kręcąc patelnią.
Kiedy karmel zrobi się ciemnobrązowy, wlewamy 50 ml kremówki, uważając na gorącą parę. Potrząsamy patelnią, żeby karmel połączył się ze śmietaną.
Zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sitko do czystej miski. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy karmel zrobi się ciemnobrązowy, wlewamy 50 ml kremówki, uważając na gorącą parę. Potrząsamy patelnią, żeby karmel połączył się ze śmietaną.
Zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sitko do czystej miski. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mleko z nasonkami wanilii wlewamy do garnka i powoli doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie mieszamy w misce pozostały cukier z mąką kukurydzianą. Dodajemy żółtka i ubijamy do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji. Dodajemy pozostałą kremówkę.
Gdy mleko zaczyna bąbelkować, zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, cały czas mieszając, przelewamy do masy z żółtek i mąki.
Następnie przelewamy całość przez sitko do garnka po mleku i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy, mieszając, przez 4-5 min., żeby wygotować mąkę.
Custard przelewamy przez sitko do miski, którą szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie, za pomocą miksera, mieszamy custard z karmelem, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Gdy mleko zaczyna bąbelkować, zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, cały czas mieszając, przelewamy do masy z żółtek i mąki.
Następnie przelewamy całość przez sitko do garnka po mleku i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy, mieszając, przez 4-5 min., żeby wygotować mąkę.
Custard przelewamy przez sitko do miski, którą szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie, za pomocą miksera, mieszamy custard z karmelem, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Przed podaniem rozgrzewamy piec do 200 st C. Jabłka z kruszonka pieczemy ok. 20-25 min, do momentu zezłocenia się kruszonki. W międzyczasie pogrzewamy w garnku custard.
Gorące ciasto rozkładamy na talerzyki. Podajemy polane ciepłym custardem.
Smacznego!


3 komentarze:
cudo!
najbardziej mnie ten custard kusi. nigdy nie próbowałam..
jak widac jest przy tym troszke roboty, ale warto sprobowac:)
pozdrawiam!
Kupuje!
Prześlij komentarz