Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym podane ze smażonymi pieczarkami


Dziś podaję przepis na bardzo szybki, prosty i przede wszystkim pyszny obiad. Polędwiczki wieprzowe są chyba, obok kurczaka, najprostszym do przyrządzenia mięsem. Same w sobie mają raczej nijaki smak, dzięki czemu fantastycznie łączą się z innymi składnikami. Jednym z moich sposobów przyrządzenia polędwiczek jest ich obtoczenie, przed usmażeniem, w zmielonym zielu angielskim. Nabierają wtedy niesamowitego, korzennego aromatu.


Dziś proponuję jednak inny przepis. W lodówce znalazłem polędwiczki, ser gruyere i pyszny angielski cheddar. Pół godziny później jadłem naprawdę świetny obiad!


Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym podane ze smażonymi pieczarkami

Składniki na 3 porcje

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 350 g)
50 g sera gruyere
50 g sera cheddar (można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju)
ok. 150 ml śmietany kremówki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
olej

250 g pieczarek
1/2 pęczka natki pietruszki (same listki)



Zaczynamy od przygotowania mięsa. Polędwiczki przemywamy zimną wodą, bardzo dokładnie suszymy i czyścimy, usuwając białe błony. Kroimy na 3 równe części.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Polędwiczki solimy i pieprzymy z obu stron, wcieramy przyprawy palcami i smażymy mięso na średnim ogniu przez ok. 5-6 min. z każdej strony. Tak naprawdę długość smażenia zależy tylko od nas i od tego, jak bardzo wysmażone chcemy mieć mięso. Profesjonaliści rozpoznają to po dotyku. My możemy zdjąć mięso z patelni i lekko rozkroić, aby zobaczyć, czy jest usmażone tak jak chcemy.

Usmażone mięso przekładamy do miski, którą przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej. To otrzyma polędwiczki w cieple.

Patelnię, na której smażyliśmy mięso, wstawiamy na gaz i zalewamy odrobiną (ok. 50 ml) wrzącej wody. Za pomocą drewnianej łyżki lub np. trzepaczki zeskrobujemy z dna wszystkie pozostałości po smażeniu mięsa. Mają w sobie bardzo dużo smaku i będą stanowiły podstawę sosu.
Kiedy woda prawie całkowicie wyparuje, na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone na drobne kawałki sery. Mieszamy aż sery się rozpuszczą i wszystkie składniki dokładnie połączą. Jeżeli sos jest za rzadki, pozwalamy mu trochę odparować lub dodajemy więcej sera. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy śmietany lub wody.
Sos solimy i pieprzymy do smaku.

Zdejmujemy patelnię z ognia, przekładamy do niej usmażone wcześniej polędwiczki i przykrywamy pokrywką.


Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przetarte wilgotną szmatką/umyte i dobrze wysuszone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia pieczarek patelnię z polędwiczkami stawiamy na małym ogniu, żeby polędwiczki się podgrzały, natomiast do pieczarek dodajemy drobno posiekane listki natki pietruszki i dobrze mieszamy.

Podajemy gorące.

Smacznego!!


1 komentarze:

Waniliowa Chmurka pisze...

Uwielbiam polędwiczki,a te poprostu prezentują się niebiańsko
Pozdrawiam.