
Uwielbiam pieczywo domowej roboty! Świeże, pachnące, chrupiące, bez spulchniaczy, konserwantów i innych wypełniaczy. Mam dużą satysfakcję z jego pieczenia i nawet kiedy nie wyjdzie (tak jak ostatnia foccacia- płaska jak deska i o konsystencji suchara:)), to i tak jestem z siebie w pewien sposób dumny:) To dziwne, ale mam tak tylko z pieczywem. Tylko przy jego robieniu nie szukam też dróg na skróty- jeżeli ciasto ma rosnąc 4 godziny, to tyle właśnie rośnie. Na jeden bochenek trzeba więc poświęcić pół dnia, ale po wyjęciu go z pieca satysfakcja jest naprawdę ogromna:)
Dziś zamieszczam podstawowy przepis na chleb razowy, ale postaram się systematycznie uzupełniać bloga przepisami na inne rodzaje pieczywa. Poniższa receptura pochodzi z książki L. Collister i A. Blake'a pt. "Wielka księga chleba" (wyd. Twój Styl, W-wa 1998 r.).
Dziś zamieszczam podstawowy przepis na chleb razowy, ale postaram się systematycznie uzupełniać bloga przepisami na inne rodzaje pieczywa. Poniższa receptura pochodzi z książki L. Collister i A. Blake'a pt. "Wielka księga chleba" (wyd. Twój Styl, W-wa 1998 r.).
Chleb razowy- przepis podstawowy (składniki na jeden duży bochenek)
680 g mąki pszennej razowej (do dostania w dobrych delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością)
15 g soli morskiej (ja z reguły dodaję mniej- jakieś 12 g)
15 g świeżych drożdży
430 ml letniej wody
2 łyżeczki oliwy (zamiast niej można użyć np. roztopionego masła)


Przed włożeniem do piekarnika, na szczycie chleba zrobić nożykiem krzyżowe nacięcie. Chleb piec 15 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 190 st. i piec następne 20-25 min. Po wyjęciu opukać chleb od spodu-jeżeli będzie wydawał charakterystyczny głuchy odgłos, to znaczy że jest upieczony. Przełożyć na kratkę, przykryć suchą szmatką i odstawić do wystygnięcia.
SMACZEGO!

6 komentarze:
Pieknie wyglada ten Twoj chlebus, moze i ja sie kiedys odwaze. Goraco pozdrawiam.
Zamiast "kiedys" ja proponuje np w najblizszy weekend:) caly problem z tym chlebkiem polega bowiem na tymze trzeba wygospodarowac sobie troche czasu- samo przygotowanie chleba jest natomiast naprawde proste:) pozdrawiam!
Krzyśku, a ja Cie będę namawiać na razowce na zakwasie... Próbowałeś kiedyś?
Lisko, przyznam ze jeszcze nie pieklem chleba na zakwasie natomiast oczywiscie bardzo chetnie sprobuje:) poza tym zastanawiam sie tez jak smakuje chleb slodowy:) orientujesz sie moze czy gdzies w W-wie mozna dostac slód? pozdrawiam i dzieki za odwiedziny:)
Krzysiu, słód możesz kupić przez internet, na stronach bogutynmlyn.pl. Chleb słodowy smakuje wybornie - sama upiekłam taki niedawno po raz pierwszy. Tylko koniecznie upraż słód w piekarniku przed dodaniem do ciasta. To kiedy nastawiasz zakwas żytni? :-)
Lisko, dzieki za info:) a zakwas pewnie nastawie w czwartek, bo wlasciwie tylko w weekend mam wystarczajaco duzo czasu zeby moc upiec chlebek:) oczywiscie nie omieszkam dac znac:) pozdrawiam!
Prześlij komentarz