Rabarbarowy crème brûlée


Rabarbarowej serii ciąg dalszy, jeszcze raz na podstawie "Niedzielnych przysmaków" Ramsay'a. Tym razem przygotowałem rabarbarowy crème brûlée- deser pyszny, bardzo elegancki i-w tej wersji- całkiem zaskakujący.

Spróbujcie!


Rabarbarowy crème brûlée

Składniki na 4 porcje

- 12 g masła
- 120 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
- 180 ml śmietany kremówki
- 70 ml tłustego mleka
- 3 duże żółtka
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 40 g cukru pudru



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru, który myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy, usuwając przy okazji włókna.

Piekarnik rozgrzewamy do 140 st. C. W głębokiej blasze do pieczenia ustawiamy 4 żaroodporne foremki i wypełniamy blachę wodą do połowy wysokości foremek.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią rabarbar, ziarenka wanilii oraz miód. Zwiększamy ogień i gotujemy kilka minut. Rabarbar powinien zmięknąć i zacząć się karmelizować. W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy rabarbar do foremek.


W rondelku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę z mlekiem. W międzyczasie w misce rozcieramy żółtka z cukrem i zapachem. Powinny utworzyć jednorodną masę. Nie przestając ucierać, bardzo powoli dodajemy do masy żółtkowej zagotowane mleko i śmietanę. Gdy składniki dobrze się połączą, przecedzamy masę przez sitko, usuwamy powstałą na powierzchni pianę i przelewamy do foremek.


Crème brûlée pieczemy przez 40-45 minut, po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i schładzamy w lodówce.

Tuż przed podaniem posypujemy deser odrobiną cukru, który karmelizujemy palnikiem kuchennym lub wstawiając na chwilę pod maksymalnie rozgrzany grill.

Smacznego!



2 komentarze:

Casia pisze...

Wspaniały deser :) Z takim Brulee jeszcze się nie spotkałam :)

asieja pisze...

chętnie zrobię takie creme brulee
rabarbar uwielbiam..