
Pomysł na tą potrawę przyszedł mi do głowy podczas "czyszczenia" lodówki. To bardzo proste i dobre jedzenie, najlepiej nadające się na lunch lub prosty obiad. Taka moja wariacja na temat quattro formaggi:)
Polecam!
Polecam!
Pieczone młode ziemniaki w sosie serowym
Składniki na 3 porcje
- ok. 6-8 większych młodych ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn (może być świeży, wtedy potrzebować będziemy jakichś 2 gałązek)
- 50 g sera feta
- 2 łyżki mascarpone
- 3 łyżki ricotty
- mała garść parmezanu/ grana padano (ja użyłem litewskiego Dziugasa)
- 1/2 pęczka natki
- 2 łyżki śmietanki 30%
- skórka otarta z cytryny
- starta gałka muszkatołowa
- sól, czarny pieprz
- olej
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na mniejsze części, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Powinny być w miarę miękkie, ale nie rozgotowane.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Gotowe ziemniaki odlewamy i bardzo energicznie wstrząsamy nimi w garnku. Zamiast tego możemy je ponakłuwać nożemy lub widelcem. Mówiąc wprost, chodzi o to, żeby je trochę podziurawić:) Dzięki temu lepiej wchłoną tłuszcz i fajniej się upieką.
Na dno blachy do pieczenia wlewamy olej i wstawiamy blachę na 5 min. do rozgrzanego piekarnika.
Następnie wyjmujemy ją i delikatnie (tłuszcz może pryskać!) układamy na blasze ziemniaki oraz obrane ząbki czosnku. Posypujemy całość rozmarynem i lekko potrząsamy blachą, aby ziemniaki w całości pokryły się tłuszczem.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 30- 40 min. Co 10 min. wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i przewracamy tak, aby równomiernie się upiekły.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Do garnka wkładamy sery i wlewamy śmietanę. Stawiamy garnek na małym ogniu i mieszając cierpliwie czekamy, aż wszystkie składniki ładnie się rozpuszczą i połączą. W międzyczasie przyprawiamy całość porządną ilością pieprzu i gałki.
Dodajemy skórkę cytrynową do smaku i ewentualnie solimy, choć należy pamiętać, że sery same w sobie są dość słone.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
Jeżeli nie będziemy zadowoleni z lekko grudkowatej konsystencji sosu, możemy przed dodaniem natki i skórki cytrynowej przelać go przez sitko.
Ziemniaki wyjmujemy z pieca, układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego!


0 komentarze:
Prześlij komentarz