Szefowie kuchni Marcus Wareing

MARCUS WAREING



Marcus Wareing uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Wielkiej Brytanii. Urodził się w 1970 r. w Southport. Karierę kulinarną rozpoczął w wieku zaledwie 18 lat od pracy w słynnym londyńskim hotelu Savoy. Następnie podróżował po świecie, zdobywając doświadczenie w restauracjach i hotelach. Duży wpływ na styl jego gotowania miała praca u boku Alberta Roux w słynnej londyńskiej restauracji Le Gavroche, gdzie Wareing zglębiał tajniki francuskiej sztuki kulinarnej.


Jednym z przełomowych momentów w karierze Wareinga był rok 1993 r., w którym otrzymał posadę sous chefa (zastępcy szefa kuchni) w restauracji Aubergine. Szefem kuchni był wtedy sam Gordon Ramsay. Ich współpraca trwała 15 lat, aż do 2008 r.

W 1995 r., w wieku 25 lat, Marcus Wareing uznany został przez Restaurant Association za młodego szefa kuchni roku (Young chef of the year)

W 1996 r. Wareing i Ramsay otworzyli restaurację L'Oranger, która bardzo szybko otrzymała pierwszą w karierze Wareinga gwiazdkę przewodnika Michelin.

Kolejną uzyskał prowadząc restaurację Savoy Grill w hotelu Savoy. Była to pierwsza gwiazdka Michelina w liczącej ponad 100 lat historii restauracji.

W 1999 r. Wareing otworzył w londyńskiej dzielnicy St James's restaurację Petrus, wchodzącą w skład holdingu Ramsaya. Restauracja szybko uzyskała 2 gwiazdki Michelina, zaś w 2001 r. została uznana za najlepszą restaurację roku i najlepszą francuską restaurację roku. W 2003 r. Petrus został przeniesiony do londyńskiego Hotelu Berkeley.

Rok 2004 przyniósł Wareingowi tytuł Restauratora Roku. W 2006 r. Wareing natomiast udział w telewizyjnym programie Great British Menu. W finałowej rundzie został wytypowany przez telewidzów do przyrządzenia deseru na przyjęcie z okazji 80-tych urodzin królowej Elżbiety II. Tarta z kremem custard, którą wtedy przygotował, do dziś pozostaje najbardziej popularnym deserem w Petrusie.

W 2008 r. Petrus został uznany za restaurację roku w plebiscycie przewodnika Tatler, niespodziewanie wyprzedzając flagową restaurację Ramsaya- 3-gwiazdkową Gordon Ramsay Restaurant. Niedługo po tym wydarzeniu, w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach Wareing zakończył współpracę z Gordonem Ramsayem. Od września prowadzi w hotelu Berkeley, po raz pierwszy po własnym nazwiskiem, restaurację Marcus Wareing at The Berkeley Hotel, którą, jak sam mówi, zamierza uczynić najlepszą restauracją w Londynie.

Marcus Wareing jest autorem trzech książek kulinarnych: wydanej w 2007 roku "How to cook the perfect", "One Perfect Ingredient" z 2008 r. oraz "Nutmeg and Custard" z 2009 r., a także współautorem wielu innych książek, m.in. "Cook simply everything" (swoją drogą świetnej pozycji, autorstwa kilkunastu światowej sławy szefów kuchni, którą udało mi się kupić za...5 funtów).

Prywatnie żonaty, Wareing jest ojcem dwóch synów.
Jak sam mówi, jego filozofia jest prosta: gotowanie powinno być przyjemnością...czymś, co lubisz robić, niezależnie od tego, co przyrządzasz"

Źródła:

-strona internetowa hotelu Berkeley: http://www.the-berkeley.co.uk
-Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Wareing
-książka "How to cook the perfect..."
-zdjęcie Wareinga pochodzi ze strony http://www.independent.co.uk/multimedia/archive/00041/wareing_41091a.jpg


PRZEPISY MARCUSA WAREINGA DOSTĘPNE NA BLOGU

- Krem z dyni z parmezanem
- Irish Soda Bread
-Krem porowo-ziemniaczany
-Krem pieczarkowy
-Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
-Kruche ciasteczka czekoladowe















2 komentarze:

Doug pisze...

Marcus to najlepszy chef w Anglii szkoda tylko ze nie dostal trzeciej gwiazdki Michelina, coz polityka...Gordon R sie cieszy:)))

Krzysiek pisze...

Mysle, ze 3 gwiazdka jest tylko kwestia czasu, szczegolnie, ze sam Wareing uznaje to obecnie za priorytet- pozdrawiam! ps. a u gordona tez mogbym sie stolowac:)