Najlepszy i najprostszy sposób na cukinię

Poniższy przepis jest BARDZO prosty, BARDZO szybki i przede wszystkim BARDZO PYSZNY:) I moim zdaniem właśnie o to chodzi w gotowaniu, szczególnie tym w wydaniu amatorskim. Zrobić coś z niczego. Wyrażeniu "fast food" nadać zupełnie inny wymiar. Móc cieszyć się cudownym smakiem potraw nawet wtedy, gdy na ich przygotowanie ma się tylko kilka minut. Dla wszystkim myślących podobnie i innych ciekawych: cukinia z patelni z czosnkiem i młodym szczypiorkiem:) Od kiedy spróbowałem tego dania po raz pierwszy, robię je nawet kilka razy w tygodniu- jest naprawdę wyśmienite w smaku, pięknie pachnie i ma fantastyczny zielony kolor. Polecam!

Cukinia z patelni z czosnkiem i młodym szczypiorkiem

1 średniej wielkości cukinia
4-5 ząbków czosnku
1 pęczek młodego szczypiorku
3-4 łyżki oliwy
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu


Cukinię umyć. Nożem lub obieraczką do warzyw obrać ją ze skórki, zostawiając co drugi pasek- dzięki temu cukinia po pokrojeniu będzie efektownie wyglądała. Pokroić warzywo w średniej grubości plastry. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać. Szczypiorek umyć i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cukinię.Posolić i popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. To ile smażymy cukinię zależy jedynie od naszych upodobań. Ja uwielbiam, kiedy jest chrupiąca, dlatego trzymam ją na patelni ok. 3-4 min. Tuż przed zdjęciem z ognia, dorzucam szczypiorek, wszystko mieszam i...gotowe:)
SMACZEGO!

1 komentarze:

M. pisze...

Przede wszytskim zapach czosnku połączonego ze szczypiorkiem jest genialny nie mowiac o samym smaku:) Naprawde "mniam mniam":)
Niecierpliwie czekam na wariacje boczku, smietanki i cebulki;)