Wiosenna sałatka ze szpinakiem, boczkiem i grzankami


Tą sałatkę jadłem swego czasu w restauracji La Boheme Tower. Połączenie smaków szpinaku, boczku i lekkiego sosu czosnkowego jest moim zdaniem po prostu genialne. Sałatka świetnie smakuje też posypana podprażonymi orzeszkami piniowymi lub skarmelizowanymi orzechami włoskimi oraz świeżo startym parmezanem.

Polecam!


Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i grzankami. Polana sosem czosnkowym.

Składniki na 2 osoby

- 2 spore garście umytych i osuszonych listków szpinaku
- 100 g wędzonego boczku
- ok. 5 kromek pieczywa tostowego/bułki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek majonezu
- 4 łyżeczki serka ricotta
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, skórka otarta z cytryny

- ewentualnie: garść podprażonych orzeszków piniowych lub skarmelizowanych orzechów włoskich, świeżo starty parmezan


Sos przygotowujemy kilka godzin przed podaniem sałatki, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Mieszamy jogurt z majonezem i ricottą (zamiast ricotty można użyć innego delikatnego w smaku serka), dodajemy bardzo drobno posiekany (albo przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku (jeden mały w zupełności wystarczy:)), doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.


Boczek kroimy w drobną kostkę i robimy skwarki. Gotowe przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni robimy grzanki, w trakcie smażenia posypując je startą gałką muszkatołową i odrobiną skórki cytrynowej.


Tuż przed podaniem, mieszamy szpinak z grzankami i skwarkami. Ewentualnie posypujemy orzeszkami i parmezanem. Sosem polewamy dopiero na talerzu:)

Smacznego!


0 komentarze: