
Ta zupa, gęsta i aromatyczna, kojarzy się raczej z chłodniejszymi dniami. Ostatnio trafiłem jednak w Bomi na bardzo ładne bataty (słodkie ziemniaki) i nie potrafiłem się powstrzymać. Nie jest jeszcze przecież aż tak gorąco:)
Zupa z batatów i marchewki z kozim serem.
- 2 duże bataty (ok. 70-75 dag)
- 4 duże marchewki (ok. 40-45 dag)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- ok. 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku, tymianek, rozmaryn
- kozi ser do posypania
- oliwa extra-virgin do skropienia
- olej
Bataty i marchewki myjemy i obieramy. Marchewki kroimy w plasterki, bataty w kostkę.
Cebule i czosnek obieramy i z grubsza siekamy.
W garnku rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Cały czas mieszając czekamy, aż cebula lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę i bataty. Solimy, pieprzymy i zalewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy przez ok. 5 min.
Po tym czasie zalewamy warzywa bulionem drobiowym (w wersji dla zabieganych: zalewamy litrem wody i dodajemy 2 kostki drobiowe) i dodajemy przyprawy do smaku: ostrą paptrykę, tymianek i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min., do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zestawiamy zupę z ognia i odstawiamy na 5 min., żeby trochę przestygła.
Następnie dokładnie miksujemy zupę, dodając w międzyczasie zimne masło i śmietankę.
Gotowe!
Zupę podajemy posypaną startym kozim serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skropioną oliwą.
Smacznego!

- 2 duże bataty (ok. 70-75 dag)
- 4 duże marchewki (ok. 40-45 dag)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- ok. 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku, tymianek, rozmaryn
- kozi ser do posypania
- oliwa extra-virgin do skropienia
- olej
Bataty i marchewki myjemy i obieramy. Marchewki kroimy w plasterki, bataty w kostkę.
Cebule i czosnek obieramy i z grubsza siekamy.

Po tym czasie zalewamy warzywa bulionem drobiowym (w wersji dla zabieganych: zalewamy litrem wody i dodajemy 2 kostki drobiowe) i dodajemy przyprawy do smaku: ostrą paptrykę, tymianek i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min., do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zestawiamy zupę z ognia i odstawiamy na 5 min., żeby trochę przestygła.
Następnie dokładnie miksujemy zupę, dodając w międzyczasie zimne masło i śmietankę.
Gotowe!
Zupę podajemy posypaną startym kozim serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skropioną oliwą.
Smacznego!


4 komentarze:
ja wczoraj chciałam kupić bataty w Piotrze i Pawle i też zrobić zupę, ale były jakieś takie jakby wysuszone, stare, więc darowałam sobie
Uwielbiam dania z batatow; no i jeszcze kozi ser!!! :)
Piekny kolor!
Pozdrawiam :)
kolor jak najbardziej wiosenny i słoneczny
a i smak marchewki pyszny!
Dzieki za mile slowa! Pozdrawiam swiatecznie:)
Prześlij komentarz