
Chcąc upiec chlebek kukurydziany, przejrzałem wcześniej sporo przepisów i większość z nich zawierała znaczne ilości cukru. Chleb nie miał być słodki, dlatego początkowo kombinowaliśmy, dodając znacznie mniej cukru niż sugerował przepis i zastępując go solą. Efekty dalekie były od ideału, natomiast chleb upieczony koniec końców zgodnie z oryginalnym przepisem wyszedł bardzo smaczny. Ciężko mi powiedzieć, czy to jeszcze chlebek, czy już ciasto, ale na ciepło z masełkiem smakuje wybornie:)
Innymi słowy, jeżeli chcielibyście kiedyś upiec chleb kukurydziany, to ja polecam go w wersji słodkawej. Do wypieków wytrawnych mąki kukurydzianej użyłbym natomiast jedynie jako dodatku, a nie dominującego składnika. Przepis na taki chlebek znajdziecie tutaj.
Chleb kukurydziany
Przepis z książki L. Collister "Wielka Księga Chleba"
Składniki na 1 bochenek
- 140 g mąki pszennej
- 140 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 ubite jajka
- 230 ml mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka kminku (ten składnik pominąłem)
- masło i bułka tarta do natłuszczenia i wysypania blachy
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C
Blachę (np. kwadratową o boku 20 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
W misce mieszamy sypkie składniki.
Dodajemy mleko, jajka, masło i ewentualnie kminek. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy.
Pieczemy ok. 30-40 min. Jeżeli chleb będzie się zbyt mocno rumienił, w końcowej fazie pieczenia można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego!

1 komentarze:
bardzo ciekawy przepis:) niedawno właśnie kupiłam mąkę kukurydzianą, ale nie sądziłam, że chlebek można z niej upiec;)
Prześlij komentarz