Kurebiedes- greckie ciasteczka wielkanocne


Wracamy do prowadzenia regularnego bloga i do przepisów wielkanocnych:)

Dziś bardzo prosty przepis, wycięty swego czasu z "Kuchni"- kurebiedes, czyli greckie ciasteczka wielkanocne. Kruche, maślane, w smaku przypominające trochę angielskie ciasteczka maślane, tyle że wzbogacone o mile chrupiące migdały. Żeby jeszcze bardziej przybliżyć greckie klimaty, zaraz po wyjęciu z pieca posypałem ciasteczka świeżo startą skórką z pomarańczy. Jeżeli chcecie, możecie ją dodać wcześniej, przy wyrabianiu ciasta.


Kurebiedes- greckie ciasteczka wielkanocne

Składniki na ok. 15-20 ciasteczek

- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 100 g blanszowanych migdałów
- do posypania: cukier puder i skórka otarta z 1 pomarańczy


Migdały siekamy z grubsza i podprażamy na suchej patelni, do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Uważamy, żeby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.

Do robota kuchennego wkładamy masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy na gładką masę.

Dodajemy partiami mąkę i migdały. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie się zbijać w grudki.

Przekładamy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę, sklejamy w jedną całość (jeżeli jest za suche, można dodać odrobinę masła), po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
Z placka wycinamy za pomocą szklanki lub specjalnych foremek ciasteczka.

Rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w 175 st. C. przez ok. 20-23 min., do momentu, aż ciasteczka się lekko zrumienią.

Zaraz po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy.

Gotowe! Smacznego!


1 komentarze:

Katarzyna pisze...

Ciasteczka przepyszne - robione w domu nawet w Polsce są smaczniejsze niż te które można kupić w Grecji w cukierniach przed Świętami... ale Bożego Narodzenia bo to właśnie tradycyjny przysmak tych Świąt. Można je uformować w kuleczki fajnie wtedy wyglądają i przed posypaniem cukrem można je również skropić wodą różaną- uzyskuje się bardzo ciekawy posmak. Pozdrawiam i zachęcam do skorzystania z przepisu