Ser z ziołami i suszonymi figami


Maj i czerwiec to naprawdę ciężkie miesiące- cały czas trzeba imprezować:) 4 razy urodzinowo, 2 razy imieninowo, 1 rocznicowo, no i oczywiście nie można też zapomnieć o Dniu Matki, Dniu Ojca i tzw imprezach okolicznościowych- w tym roku była to akurat Pierwsza Komunia:) Ciężkie życie...:) Nie muszę mówić, że jeżeli do powyższej wyliczanki dorzucimy jeszcze zbliżającą się wielkimi krokami sesję, to czasu na gotowanie pozostaje bardzo niewiele. Dobrze, że w domu jest kilka Pań, bo inaczej człowiek z głodu by umarł:) A tak już na poważnie to w najbliższym czasie pozwolę sobie wrzucić na bloga kilka przepisów nie przygotowanych przeze mnie. Na pierwszy ogień idzie ser z ziołami i suszonymi figami- pyszna przystawka podana podczas spotkania rodzinnego z okazji Pierwszej Komunii mojego brata. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" Polecam!


Ser z ziołami i suszonymi figami (składniki na porcję dla 2-3 osób)

2 serki camambert/brie po ok. 200 g albo 1 duży- polecam kupić ser dobrej jakości- to naprawdę robi różnicę
100 g suszonych fig

1 łyżka masła

1 łyżka miodu, najlepiej ciemnego, np spadziowego
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżka posiekanej melisy

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki
pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Figi kroimy na plasterki. Z garnczku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, tymianek, melisę, dżem i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie uzupełniamy składniki do smaku. Ser układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy masłem z resztą składników. Pieczemy ok. 20-30 min. SMACZNEGO!