Przystawka urodzinowa- gruszki w sosie ostro-kwaśnym podane na rukoli z szynką parmeńską i truskawkami


Dziś przepis na potrawę, która stanowi moim zdaniem doskonałą odpowiedź na pytanie: co przyrządzić, gdy bliska ci osoba ma urodziny, a ty nie masz zbyt wiele czasu?":) Wydaje mi się, iż gruszka w sosie ostro-kwaśnym spełnia wszystkie wymagania: jest prosta i szybka w przygotowaniu, niekonwencjonalna, wykwintna, świetnie smakuje i doskonale pasuje do niej urodzinowy szampan:)

Gruszka ostro-kwaśna na rukoli (składniki na 2 porcje)

1 dojrzała gruszka
sok z 1/2 cytryny
kilkanaście listków rukoli
6 plastrów szynki parmeńskiej (można też użyć hiszpańskiego serrano)

ok. 10 dag mozzarelli

ok. 20 dag gorgonzoli

4 truskawki

łuskane orzechy włoskie


Vinegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku


Rukolę myjemy, suszymy i odrywamy ogonki. Liście układamy na talerzach.
Gruszkę myjemy, kroimy na połówki, wykrajamy gniazda nasienne, a następnie kroimy każdą połówkę w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na rukoli. Mozzarellę i gorgonzolę kroimy w drobną kostkę. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Robimy winegret, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej użyć w tym celu miksera ręcznego, ale oczywiście sos można przygotować także w słoiku. Ważne jest, aby wszystkie składniki bardzo dokładnie się ze sobą połączyły. Na rukoli i plastrach gruszki układami plastry szynki oraz truskawek. Całość posypujemy serami oraz orzechami, a na koniec polewamy vinegretem. Do tego kieliszek szampana (np. z wrzuconą do niego truskawką) i...nic dodać, nic ująć:) Polecam i życzę smacznego!



0 komentarze: