Steki z halibuta z sosem paprykowym i kukurydzianym puree


Postanowiłem odpocząć na chwilę od kulinarnych wspomnień z przyjęcia pierwszokomunijnego (choć pewnie prędzej czy później do nich wrócę:)) i dziś zamieszczam przepis na potrawę, która już chociażby swoją kolorystyką świetnie pasuje do wiosennej aury. Poza tym jak zwykle jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Muszę jednak lojalnie uprzedzić o jednej rzeczy...Po tym halibucie trzeba było 2 dni dom wietrzyć:) Ale rybka i tak jest warta grzechu:)
Przepis ze strony kuchnia.tv. Pochodzi z programu Jacques'a Pepin "Dania na szybko".

Halibut z sosem paprykowym i kukurydzianym puree (składniki na 4 porcje)

1 czerwona słodka papryka, obrana ze skórki i pokrojona na niewielkie kawałki
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra virgin
2,5 szkl. ziaren kukurydzy (z 4 kolb- ja użyłem po prostu kukurydzy z puszki)
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
4 małe steki z halibuta
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Paprykę i oliwę umieszczamy w blenderze, doprawiamy 1/4 łyżeczki soli i miksujemy na gładką masę. Następnie do blendera wrzucamy kukurydzę i ją również miksujemy na puree.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy puree kukurydziane, resztę soli i pieprz. Gotujemy całość ok. 30 sek, do momentu aż puree zgęstnieje.
Na dużej patelni doprowadzamy do wrzenia 1,5 litra wody. Do wrzącej wody wkładamy rybę, zmniejszamy płomień i gotujemy rybę przez 2-3 min, w zależności od jej grubości i naszego gustu. W międzyczasie przygotowany wcześniej sos paprykowy podgrzewamy z oliwą, np. w kuchence mikrofalowej.
Na talerze rozkładamy puree kukurydziane, układamy na nim kawałki ryby, polewamy całość sosem paprykowym i posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy gorące.
SMACZNEGO!

ps. Jeżeli ktoś lubi, to sos paprykowy można doprawić na ostro, dodając do niego np. słodki sos chili. Też będzie pycha:)


0 komentarze: