Piernik adwentowy przekładany dżemem malinowym

Ciasto najlepiej przygotować już teraz i odstawić na minimum tydzień. Upiec na 3 dni przed Świętami. Świetny w wersji tradycyjnej, lub przełożony dżemem malinowym albo powidłami.


Składniki na 2 małe keksówki/1 prostokątną blachę


- 1/2 kg miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru stopionego na karmel
- 250 g niesolonego masła
- 2,5-3 op. przyprawy do piernika (można ją oczywiście zastąpić własną kompozycją przypraw korzennych)
- 1 kg mąki
- 3 rozmącone jaja
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- garść rodzynek namoczonych w kilku łyżkach alkoholu (ja użyłem pomarańczowego Gran Marnier)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ewentualnie: dżem malinowy/ powidła śliwkowe



W garnku umieszczamy miód, cukier, karmel i przyprawy. Dolewamy ok. 1/4 szklanki wody. Całość stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając, do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Do przestudzonej masy dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, rodzynki razem z alkoholem, jajka, orzechy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

Pieczemy w dwóch keksówkach albo, jeżeli będziemy chcieli następnie rozcinać ciasto i przekładać dżemem- w prostokątnej formie. Temperatura: 180 st. C. Czas: minimum 1 godz. 15 min.- ja piekłem ostatnio trochę ponad 1,5 godz.

Smacznego!

0 komentarze: