Coraz bliżej Święta... miękkie ciasteczka imbirowe


Powolutku zbliżamy się już do mety, czyli do świątecznego stołu. Część potraw już czeka w lodówce, ale na pewno zostało jeszcze wiele do zrobienia. Jeżeli zostanie Wam trochę czasu, to możecie spróbować upiec ciasteczka imbirowe według przepisu, który znalazłem na stronie allrecipes.com. Ciasteczka są naprawdę pyszne. Lekko tylko przypieczone z wierzchu, a wewnątrz cudownie miękkie i ciągnące.


Po wyjęciu z piekarnika (trzeba je piec 10-12 min.) zostawcie je na blasze na jakieś 15-20 min, żeby troszeczkę stwardniały. Potem możecie je przełożyć do szczelnego pojemnika. Ciasteczka nie będą kruszały- cały czas pozostaną miękkie.

Bardzo polecam!


Miękkie ciasteczka imbirowe

Składniki na 20 ciasteczek

- 410 g mąki
- 250 g miękkiego masła
- 220 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 1/4 szklanki ciemnej melasy
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody kuchennej
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli



Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy jajko, wodę, melasę, a na końcu, partiami, mąkę, sodę i przyprawy.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze w ok. 3 cm odstępach (ciasteczka rozleją się podczas pieczenia). Przed włożeniem do piekarnika posypujemy ciasteczka niewielką ilością cukru.

Pieczemy 10-12 min.

Smacznego!




3 komentarze:

dzastin pisze...

Krzysiu, tez je zrobilam!!!Bardzo podobny przepis zamiescila Liska. Sa pyszne i bardzo podoba mi sie zmiana ksztaltu pod wplywem temperatury!!!

kiddo pisze...

Hmm. Czy to te ciasteczka miałeś przynieść na spotkanie wigilijne?... :P

Krzysiek pisze...

:) Nie te, ale moze przyniose next year:D