

Zupka jest banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna (jak wszystko z czosnkiem:)), a zapach, który unosi się po jej przygotowaniu w domu po prostu zniewalający:)

Zupa z młodego czosnku
na podstawie zmodyfikowanego przeze mnie przepisu G. Locatelli z książki "Made in Italy"
3-4 główki młodego czosnku
20 listków świeżej szałwii
1 łyżka listków świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
3 jagody jałowca
1,5 litra bulionu drobiowego
2 kromki chleba (w oryginalnym przepisie chleba z polenty, ja upiekłem najzwyklejszy chleb pszenny)
Parmezan/Grana Padano
sól, pieprz
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek i miażdżymy nożem. Czosnek można także posiekać.

Do garnka z bulionem wrzucamy czosnek, szałwię, tymianek i jagody jałowca. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 min.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i gotujemy jeszcze przez 10 min. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Tak powstała zupa ma bardzo rustykalny wygląd. Jeżeli komuś to przeszkadza, można ją zmiksować.
Zupę podajemy posypaną startym serem. Można też zrobić grzanki z chleba, posmarować je masłem, posypać serem i włożyć do talerza z zupą.
Smacznego!


Do garnka z bulionem wrzucamy czosnek, szałwię, tymianek i jagody jałowca. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 min.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i gotujemy jeszcze przez 10 min. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Tak powstała zupa ma bardzo rustykalny wygląd. Jeżeli komuś to przeszkadza, można ją zmiksować.
Zupę podajemy posypaną startym serem. Można też zrobić grzanki z chleba, posmarować je masłem, posypać serem i włożyć do talerza z zupą.
Smacznego!


1 komentarze:
Zupa z młodego czosnku...gdybym na takie danie trafiła w menu ..to by było pierwsze danie jakie by znalazłao się na moim stole ;) uwielbiam czosnek, nie oszczędzam..do każdej zupy ląduje chodźby jeden ;) Ale o zupe czosnkowej nie pomyślałam ;) Cudowny przepis napewno skorzystam :)
Prześlij komentarz