
Pyszny! Tylko w ten sposób mogę opisać ten chleb. Ma wszystko to, co miłośnicy włoskich smaków lubią najbardziej: suszone pomidory, oliwki, bazylię, parmezan, orzeszki piniowe i oliwę. Do tego dochodzą jeszcze zdrowe i chrupiące pestki dyni i słonecznika.
Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu i moim zdaniem świetnie nadaje się chociażby na spotkanie przy grillu. Najlepszy dzień po wyjęciu z pieca.
Przepis jest moją wariacją na temat receptury wygrzebanej z jednego z zeszytów kulinarnych.
Przepis jest moją wariacją na temat receptury wygrzebanej z jednego z zeszytów kulinarnych.
Polecam!
Włoski chlebek z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami
Porcja na 1 bochenek
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 150 ml oliwy
- 150 ml ciepłej wody
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane (ewentualnie przeciśnięte przez praskę)
- 100 g oliwek, posiekanych
- 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
- 100 g startego parmezanu
- 90 g pestek dyni
- 30 g orzeszków piniowych
- 30 g ziaren słonecznika
- garść posiekanych listków bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Rozkruszone drożdże wrzucamy do miski wraz z mąką. Całość zalewamy wodą i oliwą, łączymy dokładnie składniki, przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
Do mieszanki mąki i drożdży dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej pergaminem formy i odstawiamy na godzinę.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej pergaminem formy i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Chleb pieczemy przez ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
Przechowujemy zawinięty w suchą ściereczkę.
Smacznego!



7 komentarze:
rzeczywiscie wyglada rewelacyjnie, a aromat to prawie czuc az tu u mnie!
uwielbiam wszelkie dodatki w chlebkach:) wyglada cudownie, ach z checia bym sprobowala
:o)
wygląda i brzmi znakomicie :)
Można powiedzieć "nieźle wypasiony" ;) Zielona sałata do niego i mamy smaczny obiad.
dzis upieklam swoj pierwszy chlebek (najprostszy razowiec, 2 razy ugniatany) Okazalo sie to byc tak proste i szybkie ze do teraz uwierzyc nie moge wiec rzucilam sie na przepisy - wloski chlebek wyglada tak pysznie ze slinka leci a przepis zdaje sie byc tak prosty ze moze i mnie sie uda. ale czy konieczny ten pergamin? a jesli tak to po co?
aha czy wie ktos moze po co dodaje sie jaja, wiem ze wiaza ale sprawdzal ktos co sie stanie gdy ich nie dodam?
dmv- najwazniejszy pierwszy krok:) gratulacje! Pergamin tylko i wylacznie po to, zeby chleb nie przykleil sie do foremki do pieczenia. Jesli dysponujesz foremka eflonowa, to mozesz zrezygnowac z pergaminu. Zamiast niego mozesz tez po prostu wysmarowac foremke maslem i wysypac cienka warstwa bulki tartej, choc zdecydowanie najwygodniejszy jest wlasnie papier do pieczenia/pergamin:)
a jaja tak jak mowisz "sklejaja" ciasto/chleb- jak ich nie dodasz, chleb po wyjeci z piekarnika moze sie po prostu rozpadac przy krojeniu. pozdrawiam!
Prześlij komentarz