

Pamiętacie jeszcze pavlovą z rabarbarem? Pavlova jako deser urzeka. Jest przepyszna, wspaniale wygląda, łatwo się ją przygotowuje, a latem daje niesamowite wręcz możliwości puszczenia wodzy fantazji. Wystarczy tylko upiec bezę, ubić trochę bitej śmietany i uzupełnić całość owocami wedle uznania. Ciężko mi jest wymyślić połączenie, które by tu w ogóle nie pasowało.
Tym razem do przygotowania deseru wykorzystałem maliny i czerwone porzeczki, od których uginały się gałęzie krzaków na ogrodzie. Do śmietany dodałem natomiast opakowanie serka mascarpone.
Wyszło super!
Wyszło super!

Pavlova z kremem mascarpone, malinami i czerwonymi porzeczkami
- jeden spód bezowy, przygotowany według tego przepisu
- 250 g serka mascarpone
- ok. 150-200 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
- maliny, czerwone porzeczki
- cukier puder do posypania
Mając gotowy spód, przygotowujemy krem.
W tym celu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. W oddzielnej miseczce drewnianą łyżką albo szpatułką silikonową "rozcieramy" serek mascarpone, po czym stopniowo dodajemy po łyżce bitej śmietany, każdą łyżkę dodając dopiero po dokładnym połączeniu poprzedniej porcji z serkiem. Dzięki temu uzyskamy jednolitą, gładką masę. Na koniec dodajemy do niej skórkę, całość jeszcze raz mieszamy i wykładamy na bezowy spód.
W tym celu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. W oddzielnej miseczce drewnianą łyżką albo szpatułką silikonową "rozcieramy" serek mascarpone, po czym stopniowo dodajemy po łyżce bitej śmietany, każdą łyżkę dodając dopiero po dokładnym połączeniu poprzedniej porcji z serkiem. Dzięki temu uzyskamy jednolitą, gładką masę. Na koniec dodajemy do niej skórkę, całość jeszcze raz mieszamy i wykładamy na bezowy spód.
Na wierzchu układamy maliny i porzeczki. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


5 komentarze:
z malinami podoba mi się bardziej :)
Pięknie się prezentuje. pozdrawiam!
Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju... Chętnie bym obejrzała. :-)
ps. Zazdroszcze dorodności malin.. Aż zielenieję! ;-)
a ja dzieki Tobie wlasnie i tej rabarbarowej pavlovej zrobilam swoja pierwsza beze i juz z nami zosatala:) u nas byl dzisiaj torcik bezowy :) pycha!
Dziekuje wszystkim za mile slowa! pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz