Pavlova z kremem mascarpone i letnimi owocami





Pamiętacie jeszcze pavlovą z rabarbarem? Pavlova jako deser urzeka. Jest przepyszna, wspaniale wygląda, łatwo się ją przygotowuje, a latem daje niesamowite wręcz możliwości puszczenia wodzy fantazji. Wystarczy tylko upiec bezę, ubić trochę bitej śmietany i uzupełnić całość owocami wedle uznania. Ciężko mi jest wymyślić połączenie, które by tu w ogóle nie pasowało.


Tym razem do przygotowania deseru wykorzystałem maliny i czerwone porzeczki, od których uginały się gałęzie krzaków na ogrodzie. Do śmietany dodałem natomiast opakowanie serka mascarpone.

Wyszło super!


Pavlova z kremem mascarpone, malinami i czerwonymi porzeczkami

- jeden spód bezowy, przygotowany według tego przepisu
- 250 g serka mascarpone
- ok. 150-200 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
- maliny, czerwone porzeczki
- cukier puder do posypania


Mając gotowy spód, przygotowujemy krem.

W tym celu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. W oddzielnej miseczce drewnianą łyżką albo szpatułką silikonową "rozcieramy" serek mascarpone, po czym stopniowo dodajemy po łyżce bitej śmietany, każdą łyżkę dodając dopiero po dokładnym połączeniu poprzedniej porcji z serkiem. Dzięki temu uzyskamy jednolitą, gładką masę. Na koniec dodajemy do niej skórkę, całość jeszcze raz mieszamy i wykładamy na bezowy spód.

Na wierzchu układamy maliny i porzeczki. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


5 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

z malinami podoba mi się bardziej :)

Cezonia pisze...

Pięknie się prezentuje. pozdrawiam!

Hanna Mi pisze...

Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju... Chętnie bym obejrzała. :-)

ps. Zazdroszcze dorodności malin.. Aż zielenieję! ;-)

viridianka pisze...

a ja dzieki Tobie wlasnie i tej rabarbarowej pavlovej zrobilam swoja pierwsza beze i juz z nami zosatala:) u nas byl dzisiaj torcik bezowy :) pycha!

Krzysiek pisze...

Dziekuje wszystkim za mile slowa! pozdrawiam serdecznie!