Aromatyczny piernik z morelami a'la tarte tatin


Ostrzegam- dzisiejszy przepis jest dla osób, które lubią zdecydowane smaki. Będzie słodko i będzie ostro. Sycąco i rozgrzewająco. Innymi słowy- coś na nadchodzące mrozy:)


Ten piernik, w przeciwieństwie do tradycyjnych, dojrzewać nie będzie. Na jego zjedzenia macie kilka dni:)

Poniżej zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki "Dania słodkie" opublikowanej przez Wega Delbana Polska.


Piernik z morelami a'la tarte tatin

- 150 g suszonych moreli
- wódka gruszkowa
- 175 g niesolonego masła
- 30 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 150 g brązowego cukru
- 90 g miodu
- 185 g mąki
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sody

+ dodatkowo garść pokruszonych orzechów włoskich do posypania



Morele wkładamy do miseczki i zalewamy wódką gruszkową (można ją wedle upodobań zastąpić innym alkoholem). Odstawiamy na ok. 20 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Niewielką formę (np. okrągłą o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Wyjmujemy morele z alkoholu i lekko odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie wykładamy nimi dno przygotowanej foremki.

W rondlu rozpuszczamy masło.

Do miski wsypujemy 50 g cukru i orzechy. Dodajemy łyżkę stopionego masła, mieszamy wszystkie składniki, a następnie rozkładamy je równomiernie na morelach.

Do pozostałego masła dodajemy miód i 125 ml wody. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników.

W kolejnej misce mieszamy mąkę z resztą cukru, sodą i przyprawami. Następnie dodajemy gorące masło z miodem i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masą zalewamy morele.

Wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 45-60 min. (pod koniec można przykryć ciasto formą aluminiową, jeśli zbyt mocno się przypieka).

Odstawiamy na 15 min. do wystygnięcia, po czym przekładamy ciasto na talerz, układając je wierzchem do dołu, podobnie jak w przypadku tarte tatin.

Przed podaniem posypujemy całość skruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!



2 komentarze:

gosiaa99 pisze...

Aromatyczny piernik z morelami ach..cudowna nazwa :)

Krzysiek pisze...

Ja robilem go w prostokatnej formie formatu mniej wiecej A5, takze niezbyt duzej:) Pozdrawiam!