
Dziś postaram się zamieścić kilka przepisów. Tak, żeby ewentualnie udało Wam się je jeszcze wykorzystać:)
Zaczynamy od tradycyjnej sałatki warzywnej. Nie znam domu, w którym by jej nie przyrządzano na święta. Nie znam też osoby, która uważałaby, że sałatka przygotowywana u niej w domu nie jest najlepsza. Ja nie jestem wyjątkiem- sałatki lepszej niż domowa nigdy nie jadłem:) I właśnie dlatego postanowiłem umieścić ją na blogu- a nuż ktoś się skusi:)
W naszym przepisie nie ma ziemniaków, które moim zdaniem trochę stępiają smak sałatki. Dodajemy natomiast pora. Jeżeli chcecie, możecie go przed dodaniem do sałatki sparzyć- będzie trochę mniej ostry. My tego nie robimy:)
Bardzo polecam!
Tradycyjna sałatka warzywna
Składniki na dużą miskę.
- 5 dużych marchewek (ok. 1 kg)
- ok. 4 pietruszek (30 dag)
- 1/2 selera (30 dag)
- 4 jajka
- 3 kwaśne jabłka (moim zdaniem najlepsze są szare lub złote renety)
- 3-4 ogórki kiszone (ok. 25 dag)
- 1 mały por (20 dag)
- 1 puszka (400 g) zielonego groszku
- majonez
- sól
Marchewki, pietruszki i selera dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka razem z jajkami, zalewamy wodą, dodajemy ok. łyżki soli i gotujemy ok. 20 min., aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i myjemy zimną wodą (jeżeli chcemy, możemy go sparzyć wrzątkiem).
Ugotowane i ostudzone warzywa i jajka obieramy. Wiele osób warzywa na sałatkę kroi ręcznie, co wymaga sporo precyzji i zajmuje trochę czasu. My wolimy posiekać warzywa za pomocą robota kuchennego. Pamiętajcie tylko, żeby nie miksować ich zbyt długo, bo wtedy wyjdzie z nich papka, a mają być tylko drobno posiekane.
Warzywa kroimy na kawałki i małymi porcjami wkładamy do robota kuchennego. Jeżeli włożymy zbyt dużo, dolna warstwa zostanie zmielona na papkę, a górna nie zmieli się w ogóle. Zaczynamy od ogórków kiszonych, po których szatkujemy jabłka- dzięki temu nie ściemnieją. Przy pozostałych warzywach (i jajkach:)) kolejność nie ma już znaczenia.
Poszatkowane warzywa systematycznie przekładamy do dużej miski. Groszek odcedzamy i płuczemy zimną wodą, po czym dodajemy do warzyw. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez (ok. 5-6 dużych łyżek). Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotowe! Smacznego!
Zaczynamy od tradycyjnej sałatki warzywnej. Nie znam domu, w którym by jej nie przyrządzano na święta. Nie znam też osoby, która uważałaby, że sałatka przygotowywana u niej w domu nie jest najlepsza. Ja nie jestem wyjątkiem- sałatki lepszej niż domowa nigdy nie jadłem:) I właśnie dlatego postanowiłem umieścić ją na blogu- a nuż ktoś się skusi:)
W naszym przepisie nie ma ziemniaków, które moim zdaniem trochę stępiają smak sałatki. Dodajemy natomiast pora. Jeżeli chcecie, możecie go przed dodaniem do sałatki sparzyć- będzie trochę mniej ostry. My tego nie robimy:)
Bardzo polecam!
Tradycyjna sałatka warzywna
Składniki na dużą miskę.
- 5 dużych marchewek (ok. 1 kg)
- ok. 4 pietruszek (30 dag)
- 1/2 selera (30 dag)
- 4 jajka
- 3 kwaśne jabłka (moim zdaniem najlepsze są szare lub złote renety)
- 3-4 ogórki kiszone (ok. 25 dag)
- 1 mały por (20 dag)
- 1 puszka (400 g) zielonego groszku
- majonez
- sól
Marchewki, pietruszki i selera dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka razem z jajkami, zalewamy wodą, dodajemy ok. łyżki soli i gotujemy ok. 20 min., aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i myjemy zimną wodą (jeżeli chcemy, możemy go sparzyć wrzątkiem).
Ugotowane i ostudzone warzywa i jajka obieramy. Wiele osób warzywa na sałatkę kroi ręcznie, co wymaga sporo precyzji i zajmuje trochę czasu. My wolimy posiekać warzywa za pomocą robota kuchennego. Pamiętajcie tylko, żeby nie miksować ich zbyt długo, bo wtedy wyjdzie z nich papka, a mają być tylko drobno posiekane.
Warzywa kroimy na kawałki i małymi porcjami wkładamy do robota kuchennego. Jeżeli włożymy zbyt dużo, dolna warstwa zostanie zmielona na papkę, a górna nie zmieli się w ogóle. Zaczynamy od ogórków kiszonych, po których szatkujemy jabłka- dzięki temu nie ściemnieją. Przy pozostałych warzywach (i jajkach:)) kolejność nie ma już znaczenia.
Poszatkowane warzywa systematycznie przekładamy do dużej miski. Groszek odcedzamy i płuczemy zimną wodą, po czym dodajemy do warzyw. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez (ok. 5-6 dużych łyżek). Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotowe! Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz