Seria przedświąteczna. Sałatka warzywna.


Dziś postaram się zamieścić kilka przepisów. Tak, żeby ewentualnie udało Wam się je jeszcze wykorzystać:)

Zaczynamy od tradycyjnej sałatki warzywnej. Nie znam domu, w którym by jej nie przyrządzano na święta. Nie znam też osoby, która uważałaby, że sałatka przygotowywana u niej w domu nie jest najlepsza. Ja nie jestem wyjątkiem- sałatki lepszej niż domowa nigdy nie jadłem:) I właśnie dlatego postanowiłem umieścić ją na blogu- a nuż ktoś się skusi:)
W naszym przepisie nie ma ziemniaków, które moim zdaniem trochę stępiają smak sałatki. Dodajemy natomiast pora. Jeżeli chcecie, możecie go przed dodaniem do sałatki sparzyć- będzie trochę mniej ostry. My tego nie robimy:)

Bardzo polecam!


Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki na dużą miskę.


- 5 dużych marchewek (ok. 1 kg)

- ok. 4 pietruszek (30 dag)
- 1/2 selera (30 dag)
- 4 jajka
- 3 kwaśne jabłka (moim zdaniem najlepsze są szare lub złote renety)

- 3-4 ogórki kiszone (ok. 25 dag)

- 1 mały por (20 dag)

- 1 puszka (400 g) zielonego groszku

- majonez

- sól



Marchewki, pietruszki i selera dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka razem z jajkami, zalewamy wodą, dodajemy ok. łyżki soli i gotujemy ok. 20 min., aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Pora przekrawamy wzdłuż na pół i myjemy zimną wodą (jeżeli chcemy, możemy go sparzyć wrzątkiem).


Ugotowane i ostudzone warzywa i jajka obieramy.
Wiele osób warzywa na sałatkę kroi ręcznie, co wymaga sporo precyzji i zajmuje trochę czasu. My wolimy posiekać warzywa za pomocą robota kuchennego. Pamiętajcie tylko, żeby nie miksować ich zbyt długo, bo wtedy wyjdzie z nich papka, a mają być tylko drobno posiekane.

Warzywa kroimy na kawałki i małymi porcjami wkładamy do robota kuchennego. Jeżeli włożymy zbyt dużo, dolna warstwa zostanie zmielona na papkę, a górna nie zmieli się w ogóle.
Zaczynamy od ogórków kiszonych, po których szatkujemy jabłka- dzięki temu nie ściemnieją. Przy pozostałych warzywach (i jajkach:)) kolejność nie ma już znaczenia.

Poszatkowane warzywa systematycznie przekładamy do dużej miski.
Groszek odcedzamy i płuczemy zimną wodą, po czym dodajemy do warzyw. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy majonez (ok. 5-6 dużych łyżek).
Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Gotowe! Smacznego!

0 komentarze: