Ekspresowa zupa-krem ziemniaczana


Po dłuższej przerwie wracam na bloga przepisem na zupę-krem z ziemniaków. Nawiązując do tytułu bloga, zupka jest bardzo prosta, szybko się ją robi, a jedzenie sprawia dużo przyjemności:) Polecam, a w najbliższym czasie zapraszam na quiche ze szpinakiem, grochówkę i....flambomleta:)

Ekspresowa kartoflanka (porcje na ok. 2 l. zupy)

2 marchewki
1/2 dużej pietruszki
8 średniej wielkości ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
sól, pieprz, słodka śmietana
1/2 pęczka koperku
2 kostki rosołowe


Warzywa myjemy, suszymy, obieramy ze skórki, z selerów usuwamy włókna i kroimy wszystko w kostkę. Zupę będziemy na końcu miksowac, więc przy krojeniu nie trzeba się jakoś specjalnie starac:) Chodzi tylko i wyłącznie o to, że pokrojone warzywa szybciej się gotują.
Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 l. wody- powinna przykryć zawartość garnka. Dodajemy 2 kostki rosołowe, po czym całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok.15-20 min.- do momentu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
Gotową zupę miksujemy, najlepiej za pomocą ręcznego blendera, po czym przyprawiamy do smaku i zabielamy słodką śmietaną w ilości wedle uznania. Na koniec dodajemy 1/2 pęczka cienko posiekanego koperku.
Krem podajemy w małych miseczkach, udekorowany koperkiem i kleksem śmietany.
SMACZNEGO!

0 komentarze: