

Ten owocowy crumble jest jedną z najprostszych rzeczy, jakie ostatnio zrobiłem. Składniki są zawsze są pod ręką, możemy wykorzystać te owoce, które najbardziej lubimy, przygotowanie trwa może 10 minut, pieczenie 30 minut i pyszny, lekki deser gotowy w mniej niż godzinę.
Polecam!
Owocowy crumble
Owoce (użyjcie Waszych ulubionych):
- 2 nektarynki
- 2 morele
- 4 śliwki
- jagody, maliny, porzeczki, wiśnie
- pół garści suszonej żurawiny
- pół garści rodzynek
Kruszonka:
- 50 g ciasteczek amaretti (opcjonalnie, zamiast nich można użyć odpowiednio więcej mąki)
- 50 g podprażonych migdałów (j.w.)
- 75 g mąki
- 75 g masła
- 60 g brązowego cukru
Do podania:
- śmietanka kremówka
- sok z cytryny
- lody waniliowe
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Żaroodporne naczynie, w którym podamy deser, natłuszczamy masłem i układamy w nim pokrojone owoce, żurawinę i rodzynki.
W malakserze rozdrabniamy amaretti i migdały. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy (najlepiej użyć opcji "pulse") do momentu, aż składniki utworzą kruszonkę. Można ją oczywiście przygotować rękoma, ale zajmuje to trochę więcej czasu, no i więcej jest po tym sprzątania:)
Kruszonką posypujemy owoce.
Kruszonką posypujemy owoce.
Wkładamy crumble'a do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem śmietany zagęszczonej sokiem z cytryny.
Smacznego!


1 komentarze:
Bardzo smakowite tysiące kalorii. :-) Aż tyć się chce. :-)
Prześlij komentarz