Owoce pod kruszonką




Ten owocowy crumble jest jedną z najprostszych rzeczy, jakie ostatnio zrobiłem. Składniki są zawsze są pod ręką, możemy wykorzystać te owoce, które najbardziej lubimy, przygotowanie trwa może 10 minut, pieczenie 30 minut i pyszny, lekki deser gotowy w mniej niż godzinę.

Polecam!


Owocowy crumble


Owoce (użyjcie Waszych ulubionych):

- 2 nektarynki

- 2 morele
- 4 śliwki
- jagody, maliny, porzeczki, wiśnie
- pół garści suszonej żurawiny
- pół garści rodzynek


Kruszonka:

- 50 g ciasteczek amaretti (opcjonalnie, zamiast nich można użyć odpowiednio więcej mąki)
- 50 g podprażonych migdałów (j.w.)
- 75 g mąki
- 75 g masła
- 60 g brązowego cukru

Do podania:

- śmietanka kremówka
- sok z cytryny
- lody waniliowe


Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

Żaroodporne naczynie, w którym podamy deser, natłuszczamy masłem i układamy w nim pokrojone owoce, żurawinę i rodzynki.


W malakserze rozdrabniamy amaretti i migdały. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy (najlepiej użyć opcji "pulse") do momentu, aż składniki utworzą kruszonkę. Można ją oczywiście przygotować rękoma, ale zajmuje to trochę więcej czasu, no i więcej jest po tym sprzątania:)

Kruszonką posypujemy owoce.

Wkładamy crumble'a do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem śmietany zagęszczonej sokiem z cytryny.

Smacznego!


1 komentarze:

Hanna Mi pisze...

Bardzo smakowite tysiące kalorii. :-) Aż tyć się chce. :-)