Kurczak w harissie z sosem tzatziki


Tym razem chciałbym się przenieść w nieco bardziej egzotyczne rejony i zaproponować proste i błyskawiczne danie nawiązujące stylem do dań kuchni tunezyjskiej i greckiej, a mianowicie piersi kurczaka w harissie, podane dla złagodzenia smaku z tradycyjnym greckim sosem tzatziki.
Przepis na kurczaka wpadł mi w oko w jednym z angielskich magazynów kulinarnych. "Harissa chicken" brzmiało interesująco. Na tyle interesująco, że udałem się do sklepu Kuchnie świata dowiedzie
ć się, czym dokładnie ta harissa jest:) A jest tunezyjską pastą z ostrej parpyki, czosnku, kolendry i kminku. Od razu ostrzegam- rzeczywiście dość mocno ostrą w smaku, stąd pomysł na podawanie potrawy z sosem tzatziki. Harissa kosztuje ok. 5 zł, także każdy lubiący ostre potrawy może się w nią bez trudu zaopatrzyć. No ale dosyć już tego przydługiego wstępu- czas na konkrety:)

Kurczak w harissie z sosem tzatziki (składniki na porcję dla 2 osób)- jak wida
ć na zdjęciach, ja podałem go także z pieczonymi ziemniaczkami z tymiankiem i rozmarynem

1 duża pierś kurczaka
1 łyżka harissy
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżki oliwy
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe

Sos tzatziki

1 op. jogurtu naturalnego typ grecki (np. Bakomy)
2 małe ogórki gruntowe
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i czyścimy.
W małym naczynku dokładnie łączymy harissę z oregano i oliwą, po czym uzyskaną pastą nacieramy z obu stron kurczaka, układamy w żarodpornym naczyniu i wkładamy do pieca nagrzanego do 190 st.C na ok. 25-30 min., przy czym na ostatnie 10-12 min. do kurczaka dokładamy garś
ć czarnych oliwek (najlepiej tych z pestkami) i garść pomidorków koktajlowych.
W czasie, gdy kurczak siedzi sobie spokojnie w piecu, możemy przygotowa
ć tzatziki. Do małej miski przekładamy jogurt grecki, dokładamy drobno pokrojonego ogórka, dokładnie posiekany czosnek i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Podajemy do kurczaka w oddzielnym naczyniu.
SMACZNEGO!

0 komentarze: