Chleb pszenno-żytni z jogurtem



Dziś pora na odhaczenie kolejnego z listy chlebów do zrobienia:) Zostały jeszcze 22...:)

Przepis znalazłem w książce "Pizze, chleby, foccacie" autorstwa Teresy Miazgowskiej. Wychodzi z tego całkiem fajny chlebek, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jogurt nadaje całości lekko kwaskowatego smaku.


Chleb pszenno-żytni z jogurtem

Składniki na 1 bochenek

- 35 dag mąki żytniej razowej
- 15 dag mąki pszennej
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 2,5 dag świeżych drożdży
- szczypta cukru
- ok. 8 g soli
- do posypania- siemię lniane


Mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie.


Drożdże ze szczyptą cukru rozprowadzamy dokładnie w 125 ml letniej wody, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i odstawiamy na 15 min.


Do mąki z solą dodajemy rozprowadzone drożdże oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Przekładamy je następnie na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 min. Formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto przebijamy, chwilę wyrabiamy, po czym formujemy bochenek, który układamy na blasze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chleb wodą, nacinamy ukośnie w kilku miejscach i posypujemy siemieniem.

Pieczemy ok. 50-60 min.

Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego!




0 komentarze: