Szefowie kuchni- Jason Atherton

JASON ATHERTON



Urodzony w 1971 r. w Sheffield, Jason Atherton uznawany jest za jednego z najbardziej nowatorskich szefów kuchni pracujących obecnie w Wielkiej Brytanii. Od 2005 r. jest szefem kuchni w należących do Gordona Ramseya restauracjach Maze oraz Maze Grill.


Przygodę z kuchnią zaczynał od pomocy rodzicom w prowadzonym przez nich małym hotelu w Skegness. Młody Atherton nie wysiedział tam jednak długo i w wieku 16 lat, gdy rodzice wyjechali na wakacje, spakował się i uciekł do Londynu.

W stolicy pracował u boku największych. Zaczynał u Pierre'a Koffmana w restauracji La Tante Claire. Później pracował u boku takich sław jak Nico Ladenis czy Marco Pierre White (restauracje Harvey's oraz Restaurant Marco Pierre White).

Bardzo ważny w jego karierze okazał się rok 1998. To właśnie wtedy, jako pierwszy i jedyny do tej pory Anglik, przeszedł szkolenie w najlepszej restauracji na świecie: 3-gwiazdkowej, hiszpańskiej El Bulli, prowadzonej przez Ferrana Adria.

Po powrocie do Londynu pracował u boku Stephena Terry w restauracji Claudio Pulze's Frith Street Restaurant oraz w restauracji Cantina Vinopolis. W 2001, razem z Claudio Pulze, otworzył restaurację L'Anis.

W 2002 r. rozpoczęła się jego trwająca do dziś współpraca z Gordonem Ramsay'em, który zatrudnił go na stanowisko szefa kuchni w restauracji Verre w Dubaju.

Do Londynu wrócił ponownie w roku 2005 r., żeby wspólnie z Ramsay'em otworzyć na Grosvenor Square restaurację Maze. Przedsięwzięcie okazało się wielkim sukcesem. W ciągu zaledwie pół roku Maze zdobyła gwiazdkę Michelina oraz tytuł Restaurant of the Year w plebiscycie magazynu Time Out. W ciągu kolejnych 6 miesięcy na Athertona posypały się kolejne nagrody, m.in. Restaraunt of the Year, Chef of the Year, Best Kitchen of the Year. Best wątpienia styl Jasona, który łączy tradycyjną kuchnię francuską z wpływami azjatyckimi, znalazł rzeszę fanów. Nie tylko zresztą nad Tamizą, bowiem Maze ma swoje placówki także w Pradze (co jest w Pradze czego nie ma u nas...), Nowym Jorku i Kapsztadzie (oficjalne otwarcie w kwetniu 2009).

W 2008 r. ściana w ścianę otwarta została restauracja Maze Grill, przez wielu uważana za serwującą najlepsze steki w Wielkiej Brytanii. Klienci mają tam do wyboru 5 rodzajów wołowiny, w tym japońską Wagyu, słynącą z tego, że krowy są codziennie smarowane sake. Jak odłożę 110 funtów to na pewno kiedyś spróbuję...

Poza prowadzeniem restauracji, Atherton pojawia się dość często w telewizji. Jest stałym gościem programu Sobota w Kuchni; pojawił się także w show telewizji BBC2- Great British Menu.
Jest autorem książki Maze:the Cookbook, którą będę starał się Wam przybliżyć, podając w przyszłości kilka przepisów.

Prywatnie żonaty, Atherton ma jedną córkę.

Poniżej zamieszczam 2 przykładowe przepisy Athertona: na idealny stek oraz na sos do steka



Idealny stek

Idealny stek powinien mieć ok. 3 cm. grubości. Dzięki temu podczas smażenia mięso pięknie zbrązowi się na wierzchu, bez przesmażania środka.

Mięsa nie marynujemy. Dzięki temu zachowamy całą esencję smaku.

Wyjmujemy mięso z lodówki na co najmniej 15 min. przed smażeniem. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzewamy [W profesjonalnych kuchniach gaz pod patelnią/płytą do smażenia steków włącza się z samego rana, na długo przed poajwieniem się pierwszych klientów i wyłącza dopiero po zakończeniu serwisu].

Za pomocą pędzelka, lekko smarujemy mięso z obu stron oliwą. Nie przesadzamy z ilością, gdyż oliwa może się łatwo zapalić przy zetknięciu z tak gorącą patelnią. Solimy z obu stron.

Wrzucamy na patelnię i smażymy:
- po 2 minut z każdej strony- stek krwisty
- po 3 minuty z każdej strony- stek średnio-krwisty
- po 4 minuty z każdej strony- stek średni
- po 5 minut z każdej strony- stek średnio- wysmażony

Podczas smażenia obracamy steka o 90 st.- dzięki temu uzyskamy na nim charakterystyczną kratkę.

Po zdjęciu z patelni doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min. przed podaniem.


Sos do steka

4 łyżki ketchupu
4 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
2 łyżeczki zredukowanego wywaru wołowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki melasy
4 łyżki musztardy
4 zmiażdżone ząbki czosnku
4 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki mielonej papryki

+2 łyżki posiekanych szalotek, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, odrobina posiekanego czosnku, kilka kropli Tabasco

Wszystkie składniki, poza podanymi na końcu szalotkami, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i Tabasco, wrzucamy do garnka, zalewamy 225 ml wody i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 min. Powinniśmy osiągnąć konsystencję rzadkiego ketchupu. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, można dolać trochę więcej wody.

Miksujemy sos i doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem łączymy z szalotkami, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i Tabasco.


Inne przepisy Jasona Athertona dostępne na blogu
:

-Apple crumble z orzechami laskowymi i karmelowym sosem custard
-Prosta i elegancka zupa z buraków podawana z kozim serem



Źródła:

Zdjęcia:
-http://cache.daylife.com/imageserve/04Ko2Ep4PG4dd/340x.jpg
-http://farm4.static.flickr.com/3016/2610631513_2d30bda521.jpg?v=0

Przepisy:
-http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/recipes/3343481/Recipes-Jason-Atherton%27s-Maze-Grill.html

Video:
-http://youtube.com/watch?v=y4EmRgrlMRI

Bio:
-http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/recipes/3343481/Recipes-Jason-Atherton%27s-Maze-Grill.html
-http://www.gordonramsay.com/maze/chefs/executivechef/
-http://en.wikipedia.org/wiki/Jason_Atherton
- Maze: the Cookbook

2 komentarze:

Liska pisze...

Również mam tę knigę i bardzo lubię z niej korzystać :)

Krzysiek pisze...

Świetna, prawda:) Super przepisy i jedne z najlepszych zdjęć jakie widziałem- fantastyczne ma tez G. Ramsay w "3 star chef" tylko, ze tam to juz przepisy sa z duuuzo wyzszej polki:) Pozdrawiam!