Pieczarki na ostro. Błyskawiczne.


Pieczarkom nie potrafię się oprzeć. Mógłbym je jeść codziennie. Moim zdaniem, im prościej przyrządzone, tym lepsze. Dziś w ramach lunchu przesmażyłem je błyskawicznie z czosnkiem, papryczką chilli i natką pietruszki. Były pyszne!


Pieczarki na ostro. Z czosnkiem, chilli i natką.

Składniki na 2 porcje


- 5 dużych pieczarek

-
4 ząbki czosnku
- 1/2 małej, czerwonej papryczki chilli

- garść listków natki

- sól, pieprz

- olej do smażenia



Pieczarki przecieramy
wilgotną ściereczką. Jeżeli są bardzo brudne, można je szybko przemyć pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je w plasterki.


Czosnek
obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chilli (w odpowiadającej nam ilości) oraz natkę również drobno siekamy.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na dużym ogniu szybko (ok. 4-5 min) smażymy pieczarki, od czasu do czasu mieszając, żeby usmażyły się równomiernie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.


Na minutę przed końcem
smażenia dodajemy czosnek i chilli. Mieszamy.


Tuż przed zdjęciem z ognia dodajemy natkę
. Całość mieszamy i podajemy natychmiast.


Smacznego!


1 komentarze:

Anonimowy pisze...

O rety, pycha1 Polecam:) Tylko ja wrzucilam od razu z czosnkiem bo lubie jak jest chrupiacy:)