Seria przedświąteczna. Kulebiak.



Kulebiak to świetny dodatek do czerwonego barszczu, choć sam w sobie też smakuje fantastycznie. Można go podawać na zimno lub na ciepło. Pycha!

Przepis na ciasto autorstwa niezastąpionej Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli"



Kulebiak


Składniki na 1 keksówkę


Ciasto


- 140 g mąki

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

- 115 g zimnego masła
- 115 g zimnego serka homogenizowanego (my użyliśmy serka naturalnego)
- 1 jajko


Farsz


- 1/2 małej główki kapusty (ok. 60 dag)

- kawałek skórki obranej z 1/2 cytryny

- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 cebula

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 pęczek koperku, drobno posiekanego

- sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Zaczynamy od przygotowania ciasta.


Na blacie/stolnicy usypujemy kopczyk ze zmieszanych mąki, cukru i soli. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i całość razem siekamy.
Dodajemy ser, łączymy z resztą składników, zagniatamy ciasto i formujemy z niego gruby kwadrat.
Zawijamy w folę aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.


Przygotowujemy farsz.


Kapustę myjemy, usuwamy głąb, następnie szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wkładamy skórkę z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Kapusta powinna zmięknąć, ale się nie rozgotować!

Gotową kapustę odcedzamy i odstawiamy.


Cebulę drobno kroimy i szklimy (bez brązowienia) na patelni. Dodajemy pokrojone w pasterki pieczarki i smażymy do momentu, aż płyn, który się z nich wydobędzie odparuje. Wtedy dodajemy kapustę, jeszcze chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Jajka siekamy i dodajemy do kapusty.

Całość odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.


Ciasto wyjmujemy z lodówki, czekamy, aż się trochę ociepli, po czym na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x32 cm i grubości ok. 3 mm.


Do przestudzonego farszu dodajemy natkę i koperek. Mieszamy.

Na rozwałkowanym cieście rozkładamy farsz, zostawiając po ok. 2 cm. wolnego miejsca na brzegach. Następnie zawijamy ciasto w roladę. Końce zaklejamy.


Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem, wierzch nacinamy ukośnie w 3 miejscach i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 40 min.


Smacznego!



2 komentarze:

Duti pisze...

UWIELBIAM! najlepszy kulebiak na świecie!

Anonimowy pisze...

Jest pycha! Robię go od lat. Drożdżowy kulebiak mi nie smakuje, tylko ten z serem!