
Kulebiak to świetny dodatek do czerwonego barszczu, choć sam w sobie też smakuje fantastycznie. Można go podawać na zimno lub na ciepło. Pycha!
Przepis na ciasto autorstwa niezastąpionej Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli"
Kulebiak
Składniki na 1 keksówkę
Ciasto
- 140 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 115 g zimnego masła
- 115 g zimnego serka homogenizowanego (my użyliśmy serka naturalnego)
- 1 jajko
Farsz
- 1/2 małej główki kapusty (ok. 60 dag)
- kawałek skórki obranej z 1/2 cytryny
- 25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 cebula
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 pęczek koperku, drobno posiekanego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Na blacie/stolnicy usypujemy kopczyk ze zmieszanych mąki, cukru i soli. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i całość razem siekamy.
Dodajemy ser, łączymy z resztą składników, zagniatamy ciasto i formujemy z niego gruby kwadrat.
Zawijamy w folę aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowujemy farsz.

Gotową kapustę odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę drobno kroimy i szklimy (bez brązowienia) na patelni. Dodajemy pokrojone w pasterki pieczarki i smażymy do momentu, aż płyn, który się z nich wydobędzie odparuje. Wtedy dodajemy kapustę, jeszcze chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Jajka siekamy i dodajemy do kapusty.
Całość odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, czekamy, aż się trochę ociepli, po czym na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x32 cm i grubości ok. 3 mm.
Do przestudzonego farszu dodajemy natkę i koperek. Mieszamy.
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy farsz, zostawiając po ok. 2 cm. wolnego miejsca na brzegach. Następnie zawijamy ciasto w roladę. Końce zaklejamy.
Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem, wierzch nacinamy ukośnie w 3 miejscach i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 40 min.
Smacznego!


2 komentarze:
UWIELBIAM! najlepszy kulebiak na świecie!
Jest pycha! Robię go od lat. Drożdżowy kulebiak mi nie smakuje, tylko ten z serem!
Prześlij komentarz