Flambomlet- przepis Kasi



Może i nazwę wymyśliliśmy dziwną, ale sama potrawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna:) No i ma ciekawą historię.


Wszystko zaczęło się od odkrycia pizzerii bardzo przyjaznej studentom (40% zniżki), a w tej pizzerii absolutnie fantastycznej pizzy flambee, która od tamtej pory stała się wcale regularnym składnikiem naszego menu:) Następnie odkryłem, że pizza wzorowana jest na tarcie
flambée, stanowiącej tradycyjny przysmak w normandzkich tawernach. No i zaczęły się próby pieczenia, a to tarty, a to pizzy. Rezultaty były niezłe, ale daleko im było do ideału. Jak go osiągnę, to podzielę się przepisem, a póki co zamieszczam przepis Kasi, która postanowiła połączyć pizzę flambee z omletem i w ten właśnie sposób powstał bardzo pyszny flambomlet:) Gorąco polecamy:)

Flambomlet (składniki na 2 duże porcje)

15 dag boczku wędzonego (najlepiej kupić boczek już pokrojony- zaoszczędzi to trochę pracy)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 g śmietany 18%
5 jajek
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz
ser żółty do posypania
masło, bułka tarta do przygotowania formy

Plastry boczku kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Formę do zapiekania natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
Boczek podsmażamy na patelni z drobniutko posiekanym czosnkiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą bardzo delikatnie łączymy trzepaczką z masą z żółtek i mąki. Następnie całość delikatnie przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Gdy masa zetnie się na tyle, że wyłożone na nią składniki nie zapadną się w nią (czyli po ok. 15 min. w piekarniku) wyjmujemy formę, smarujemy omleta śmietaną, wykładamy na niego boczek i cebulę, posypujemy całość startym żółtym serem, po czym wkładamy jeszcze na ok. 10 min. do piekarnika.

Jeżeli ktoś woli bardziej miękką cebulę, można przed wyłożeniem na omleta podsmażyć ją na patelni razem z boczkiem i czosnkiem. Ja tego nie robię, gdyż nie ma nic lepszego niż ledwo tylko upieczona, pysznie chrupiąca cebulka:)

Potrawę można udekorować młodym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!!


0 komentarze: