Muffinki pomarańczowo- czekoladowe


Uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą! Moim zdaniem jedno z najlepszych, jakie istnieją:) Muffinki wychodzą pyszne!


Muffinki pomarańczowo-czekoladowe

Składniki na 12 babeczek:

300 g mąki pszennej
100 g masła
150 g cukru (najlepiej brązowego)
sok i skórka z 1 pomarańczy
ok. 150 ml mleka (razem z sokiem powinno wyjść 250 ml)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli




Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Masło rozpuszczamy i studzimy.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, skórkę, cukier i sól. Smak pomarańczy możemy trochę podkręcić dodając opakowanie cukru wanilinowego.

W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, sok i masło.

Płynne składniki przelewamy do suchych i niezbyt dokładnie mieszamy wszystko razem. Dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.

Formę na muffinki natłuszczamy masłem lub wykładamy specjalnymi papilotkami.
Rozkładamy masę do foremek i pieczemy w 200 st C przez 20 min.

Smacznego!

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Muffinki są przepyszne i pięknie pachną pomarańczą. Zdecydowanie do powtórzenia! Dziękuję za przepis.