Spaghetti aglio e olio...


... czyli odpowiedź na pytanie "co by tu sobie na szybko zjeść w przerwie między jedną książką a drugą?" w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami:)

Kurczak w harissie z sosem tzatziki


Tym razem chciałbym się przenieść w nieco bardziej egzotyczne rejony i zaproponować proste i błyskawiczne danie nawiązujące stylem do dań kuchni tunezyjskiej i greckiej, a mianowicie piersi kurczaka w harissie, podane dla złagodzenia smaku z tradycyjnym greckim sosem tzatziki.

Steki z halibuta z sosem paprykowym i kukurydzianym puree


Postanowiłem odpocząć na chwilę od kulinarnych wspomnień z przyjęcia pierwszokomunijnego (choć pewnie prędzej czy później do nich wrócę:)) i dziś zamieszczam przepis na potrawę, która już chociażby swoją kolorystyką świetnie pasuje do wiosennej aury. Poza tym jak zwykle jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Muszę jednak lojalnie uprzedzić o jednej rzeczy...Po tym halibucie trzeba było 2 dni dom wietrzyć:) Ale rybka i tak jest warta grzechu:)
Przepis ze strony kuchnia.tv. Pochodzi z programu Jacques'a Pepin "Dania na szybko".

Quiche szparagowy


Dziś drugi odcinek serialu "Przyjęcie pierwszokomunijne":) Pozostajemy przy przystawkach- ostatnia serwowana była na ciepło, także dziś potrawa, którą można serwować i na ciepło i na zimno- quiche szparagowy. Moim zdaniem najlepszy jest po 2 dniach od upieczenia! Przepis autorstwa Jamesa Martina

Ser z ziołami i suszonymi figami


Maj i czerwiec to naprawdę ciężkie miesiące- cały czas trzeba imprezować:) 4 razy urodzinowo, 2 razy imieninowo, 1 rocznicowo, no i oczywiście nie można też zapomnieć o Dniu Matki, Dniu Ojca i tzw imprezach okolicznościowych- w tym roku była to akurat Pierwsza Komunia:) Ciężkie życie...:)

Tiramisu, czyli 'unieś mnie'


Dzisiaj coś z klasyki deserów, czyli włoskie tiramisu. Deser, który adekwatnie do swej nazwy (w wolnym tłumaczeniu 'tiramisu' znaczy 'unieś mnie') uwodzi lekkością, gładkością i słodyczą połączoną z nutką kawowej goryczy. Rzecz prosta i zarazem niesamowicie wykwintna, nadająca się na zabawę dla dzieci, kolację dla dwojga i wytworne przyjęcie. Deser, który każdy powinien mieć obowiązkowo w swoim repertuarze.

Przystawka urodzinowa- gruszki w sosie ostro-kwaśnym podane na rukoli z szynką parmeńską i truskawkami


Dziś przepis na potrawę, która stanowi moim zdaniem doskonałą odpowiedź na pytanie: co przyrządzić, gdy bliska ci osoba ma urodziny, a ty nie masz zbyt wiele czasu?":) Wydaje mi się, iż gruszka w sosie ostro-kwaśnym spełnia wszystkie wymagania: jest prosta i szybka w przygotowaniu, niekonwencjonalna, wykwintna, świetnie smakuje i doskonale pasuje do niej urodzinowy szampan:)

Muffinki cytrynowe


Dziś pozwalam sobie zamieścić przepis autorstwa Magdy Gessler, który ja znalazłem na stronie Kwestia Smaku, którą wszystkim bardzo mocno polecam. Podobnie zresztą jak muffinki, które są bardzo proste w przygotowaniu i dodatkowo naprawdę smaczne. Do tego leciutkie, niezapychające i orzeźwiające w smaku. W sam raz na lato.

Paryż


Witam wszystkich po długiej przerwie, usprawiedliwionej wycieczką do Paryża:) Ponieważ myślami jestem jeszcze pod wieżą Eiffla i, przyznaję bez bicia, gotowanie mi nie w głowie, tym razem nie zamieszczam żadnego przepisu, a jedynie kilka paryskich fotek, z gotowaniem związanych w sposób pośredni:) Wszystkich, którzy chcieliby obejrzeć pozostałe zdjęcia ze stolicy Francji zapraszam do obejrzenia mojej albumu internetowego.