Sałatka śniadaniowa z jajkiem sadzonym i bekonem

Klasyczne połączenie: jajka sadzone na bekonie, tym razem w wersji lżejszej i bardziej urozmaiconej. Pomysł mojej Kasi. Proste, pyszne i bardzo sycące, czyli w sam raz na śniadanie:)

Składniki podaję bardzo orientacyjnie. Niech każdy zrobi tak, jak lubi najbardziej:)


Zdjęcia tym razem robione komórką, stąd gorsza jakość.



Sałatka śniadaniowa z jajkiem sadzonym i bekonem

2 porcje

- ok. 1/2 opakowania mixu sałat
- 4 plastry bekonu
- 2 jajka
- 2 kromki chleba
- 9 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz


Na środku talerza układamy porcje mixu sałat.

Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, na którym podsmażamy pokrojony na mniejsze kawałki bekon. Mniej więcej w połowie podsmażania bekonu, na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Grzanki można oczywiście zrobić także oddzielnie, np. w piekarniku.

Gotowe bekon i grzanki przekładamy do miseczki, którą przykrywamy. Na tej samej patelni robimy jajka sadzone, w międzyczasie przygotowując także dressing (mieszamy oliwę z octem i musztardą, doprawiamy do smaku).

Kiedy jajka są już gotowe, polewamy sałatę dressingiem, posypujemy bekonem i grzankami, a na wierzchu układamy jajko.

Smacznego!


1 komentarze:

Paweł Ilnicki pisze...

A czy wiecie że jajka na bekonie to inaczej pańskie jaja. Bo Pan mógł sobie pozwolić na bekon do jajek. Dziś przy tej cenie jajek to naprawdę jest rarytas