Bułeczki z pieczoną papryką


Przepis na te bułeczki znalazłem w książce "Tom Aikens Cooking". Są naprawdę świetne. Świetnie smakują (np. jako dodatek do potraw z grilla), są miękkie i bardzo efektownie się prezentują. A ich zrobienie wcale nie jest skomplikowane!


Paprykę można zastąpić np. pomidorami- efekt będzie równie dobry.

Polecam!




Bułeczki z pieczoną papryką (przepis autorstwa Toma Aikensa)

Składniki na ok. 8 bułeczek

Ciasto:

- 13 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 75 ml ciepłej wody
- 275 g mąki pszennej
- 8 g soli

Puree paprykowe:

- 1 czerwona papryka
- 20 ml oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- 3-4 gałązki tymianki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli



Zaczynamy od przygotowania puree. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie do każdej połówki wkładamy po połowie porcji rozmarynu, tymianku i czosnku.

Na blachę do pieczenia wlewamy oliwę, blachę wstawiamy na 5 min. do rozgrzanego piekarnika, po czym wyjmujemy i układamy na niej paprykę. Solimy i wkładamy do pieca na 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika, blachę z papryką szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.




Następnie usuwamy rozmaryn i tymianek, a resztę rozdrabniamy mikserem na puree. Nie musi być bardzo gładkie.

Ciastem możemy się zająć pod koniec przygotowywania paprykowego puree.

W miseczce bardzo dokładnie rozprowadzamy drożdże z cukrem i wodą. Odstawiamy na 15 min.


W misce robota kuchennego umieszczamy mąkę, sól i 2/3 paprykowego puree. Włączamy urządzenie na średnie obroty i powoli dodajemy drożdże z wodą. Robota zostawiamy włączonego na 15 min.

Następnie wyjmujemy ciasto z robota i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez 5 min. Przekładamy do miseczki, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na 30 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.

Wyrośnięte ciasto przebijamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Stosunek krótszego boku do dłuższego powinien wynosić mniej więcej 1:2.


Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pozostałe puree, po czym, zaczynając od dłuższego boku, zawijamy ciasto w roladę. Następnie kroimy ją na ok. 2,5 cm. szerokości kawałki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Bułeczki pieczemy 8-10 min. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i smarujemy oliwą.

Smacznego!


1 komentarze:

Krokodyl pisze...

Na pewno zrobię, bo brzmi wspaniale. Pozdrawiam :-))