Wiosenna pasta z cukinią, pieczonymi pomidorami i papryką



Jakiś czas temu, zachęcony pierwszymi od dawna promieniami słońca, zaanonsowałem na łamach bloga przybycie wiosny. Następny tydzień pokazał, że niestety trochę się pospieszyłem, dlatego dziś, zamiast wiosnę anonsować, postaram się jedynie oddać jej klimat, posługując się w tym celu bardzo prostą, szybką, pyszną i kolorystycznie absolutnie wiosenną potrawą- tagliatelle z cukinią, pieczonymi pomidorami i żółtą papryką:)

Polecam!


Tagliatelle z cukinią, pieczonymi pomidorami i papryką

Składniki na 2 porcje

-1 cukinia
-1 pomidor
-1/2 żółtej papryki
- tagliatelle (ok. 7 "gniazdek") albo inny makaron
- oliwa z oliwek (ja użyłem oliwy aromatyzowanej czosnkiem, ostrą papryczką i rozmarynem)
- glazura z octu balsamicznego (można ją zastąpić zwykłym octem balsamicznym)
- rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
- olej do smażenia






Na godzinę przed planowanym posiłkiem, rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C.

Pomidora myjemy i kroimy na cząstki. Rozkładamy na blasze do pieczenia.

W miseczce mieszamy ok. 2 łyżek oliwy z 1/2 łyżki glazury z octu balsamicznego (do dostania w dobrych delikatesach). Mieszanką dokładnie polewamy pomidory. Posypujemy odrobiną soli i cukru oraz rozmarynem. Na blasze rozkładamy też obrane ząbki czosnku. Blachę wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min- 1 godzinę.


Resztę składników przygotowujemy na ok. 20 min. przed posiłkiem. Wstawiamy wodę na makaron, dodajemy szczyptę soli.

Paprykę i cukinię myjemy. Cukinię kroimy WZDŁUŻ na cienkie plastry (najlepiej użyć w tym celu łopatki do krojenia sera lub ostrego noża), które następnie kroimy w paski. Pomysł polega na tym, żeby paski cukinii przypominały kształtem tagliatelle.

Paprykę również kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy najpierw cukinię (bardzo krótko, żeby pozostała lekko chrupiąca), a następnie paprykę (trochę dłużej, żeby trochę zmiękła), doprawiając je na patelni solą, pieprzem i innymi przyprawami, na które mamy ochotę.
Cukinię i paprykę osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy al dente. Powinno to zająć ok. 4-5 min.


Gotowy makaron odlewamy. Dodajemy do niego cukinię i paprykę. Pomidory wyjmujemy z piekarnika i również dodajemy do makaronu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną czosnkiem, ostrą papryczką i rozmarynem albo zwykłą oliwą extra virgin. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy natychmiast z kieliszkiem białego wina.

Smacznego!!




0 komentarze: