Gotując, rzadko kiedy jestem w 100 % zadowolony z efektu końcowego. Jedzenie może być naprawdę dobre, może świetnie wyglądać i pięknie pachnieć, ale ja i tak zawsze znajdę coś, co mógłbym zrobić lepiej. Trochę to dla mnie śmieszne, bo na co dzień raczej nie jestem perfekcjonistą. Tylko w kuchni włącza mi się ten program:)
Alzacka pizza z boczkiem, cebulą i śmietaną
Autor:
Krzysiek
on niedziela, 14 lutego 2010
Etykiety:
Kuchnia włoska,
Pieczywo,
Pizza
/
Comments: (5)
American brownies
Autor:
Krzysiek
on sobota, 30 stycznia 2010
Etykiety:
Ciasta torty i inne słodkości,
Szefowie kuchni
/
Comments: (8)
Na weekend chciałbym pozostać jeszcze w klimatach amerykańskich, a przy okazji przypomnieć postać Thomasa Kellera, o którym niedawno pisałem.
Trochę inny american pie
Autor:
Krzysiek
on czwartek, 28 stycznia 2010
Etykiety:
Ciasta torty i inne słodkości,
Jabłka
/
Comments: (1)
Ledwo zdążyłem wyciągnąć ciasto z piekarnika, kiedy usłyszałem znajomy głos i znajomy ton:
- Wiesz, tak patrzę, że chyba dobre wyszło Ci to ciasto- powiedziała Babcia.
- Dzięki Babciu.
- Tylko...chyba znowu jest za słodkie (dla Babci każde moje ciasto jest za słodkie).
- Ale Babciu, przecież wyciągnąłem je z piekarnika 2 minuty temu. Nawet go jeszcze nie próbowałaś. Skąd możesz wiedzieć, że jest za słodkie?
-No...bo tak po wyglądzie poznaję..
- Aha...
- Wiesz, tak patrzę, że chyba dobre wyszło Ci to ciasto- powiedziała Babcia.
- Dzięki Babciu.
- Tylko...chyba znowu jest za słodkie (dla Babci każde moje ciasto jest za słodkie).
- Ale Babciu, przecież wyciągnąłem je z piekarnika 2 minuty temu. Nawet go jeszcze nie próbowałaś. Skąd możesz wiedzieć, że jest za słodkie?
-No...bo tak po wyglądzie poznaję..
- Aha...
Tuiles- klasyczne, francuskie ciasteczka pomarańczowo-migdałowe
Autor:
Krzysiek
on sobota, 23 stycznia 2010
Etykiety:
Ciasta torty i inne słodkości,
Orzechy,
Szybie potrawy
/
Comments: (5)
Dziś proponuję coś z francuskiej klasyki cukierniczej- tuiles, czyli cienkie, kruche ciasteczka, przygotowywane tradycyjnie z migdałów najczęściej z dodatkiem pomarańczy (można ją zastąpić np. cytryną, czy wanilią). Po wyjęciu z piekarnika ciepłe jeszcze tuiles umieszcza się na półokrągłym przedmiocie (np. wałku) i zostawia do momentu, aż wystygną i stwardnieją. Tym sposobem nadaje się im charakterystyczny, półokrągły kształt, od którego pochodzi nazwa ciasteczek ("tuile" w języku francuskim oznacza dachówkę).
Rosół drobiowo-wołowy
Oliwa bazyliowa
Autor:
Krzysiek
on wtorek, 19 stycznia 2010
Etykiety:
Inne,
Przystawki,
Sosy i dodatki,
Szefowie kuchni
/
Comments: (6)
Pisałem ostatnio o Thomasie Kellerze, dlatego naturalnie winien Wam jestem kolejny jego przepis (przepis na zupę cebulową z książki "Bouchon" znajdziecie tutaj). Dziś nie będzie to jednak ani zupa, ani danie główne, ani deser. Chcę za to podać bardzo ciekawy przepis na oliwę bazyliową.
Szefowie kuchni- Thomas Keller
Autor:
Krzysiek
on czwartek, 14 stycznia 2010
Etykiety:
Szefowie kuchni
/
Comments: (1)
Thomas Keller, uznawany obecnie za jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie, urodził się w 1955 r. w Oceanside w Kalifornii. Przygodę z kuchnią zaczął dość przypadkowo jako nastolatek; do pracy w prowadzonym przez siebie Yacht Clubie w Palm Beach na Florydzie zagoniła go mama, gdy rozchorował jej się kucharz. Młody Keller szybko złapał bakcyla.
Sernik z musem jabłkowym
Autor:
Krzysiek
Etykiety:
Ciasta torty i inne słodkości,
Jabłka
/
Comments: (9)
Od Świąt upłynęło już trochę czasu, także z czystym sumieniem możemy zarzucić wszelkiego rodzaju diety albo przynajmniej zmniejszyć trochę ich rygor i pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Moja propozycja na dziś: lekki sernik z masą jabłkową. Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo dobry, a przy okazji nie ciążący zbytnio na sumieniu, bo...bez czekolady:)
Miętus en papillotte
Autor:
Krzysiek
on wtorek, 5 stycznia 2010
Etykiety:
Imprezy przyjęcia,
Ryby i owoce morza,
Szybie potrawy
/
Comments: (4)
Witajcie! Nadszedł Nowy Rok, a wraz z nim nowe wyzwania, nowe zadania i, mam nadzieję, dużo nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Ja na początek sięgnąłem po klasykę w trochę uproszczonej wersji. Ryba pieczona en papillotte, czyli w paczuszkach, tradycyjnie robionych z pergaminu, natomiast w mojej wersji- z folii aluminiowej, która jest bezpieczniejsza przy przyrządzaniu tego dania po raz pierwszy.
Wesołych Świąt
Autor:
Krzysiek
on czwartek, 24 grudnia 2009
/
Comments: (6)
Na ostatnią chwilę...sos żurawinowo-imbirowy
Autor:
Krzysiek
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Imprezy przyjęcia,
Mięsa i pasztety,
Potrawy świąteczne,
Sosy i dodatki,
Wielkanoc
/
Comments: (0)
To już ostatni przepis, którym chciałbym się z Wami podzielić przed Świętami. Przepis na sos żurawinowo-imbirowy. Jest naprawdę pyszny i stanowi świetny dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs. Połączenie sos żurawinowy+domowy pasztet...bajka:) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, także na pewno zdążycie go przygotować, szczególnie że mięska to dopiero jutro:)
Na ostatnią chwilę...zupa grzybowa
Autor:
Krzysiek
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Grzyby,
Potrawy świąteczne,
ZUPY
/
Comments: (1)
Do kolacji wigilijnej zostało jeszcze jakieś 7 godzin, co oznacza, że jeszcze bardzo dużo można zrobić:) Na przykład pyszną zupę grzybową, bez której Święta nie mogą się obejść. Szybko się ją robi i wybornie smakuje. Jeszcze zdążycie:)
Coraz bliżej Święta... miękkie ciasteczka imbirowe
Autor:
Krzysiek
on środa, 23 grudnia 2009
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Ciasta torty i inne słodkości,
Potrawy świąteczne
/
Comments: (3)
Powolutku zbliżamy się już do mety, czyli do świątecznego stołu. Część potraw już czeka w lodówce, ale na pewno zostało jeszcze wiele do zrobienia. Jeżeli zostanie Wam trochę czasu, to możecie spróbować upiec ciasteczka imbirowe według przepisu, który znalazłem na stronie allrecipes.com. Ciasteczka są naprawdę pyszne. Lekko tylko przypieczone z wierzchu, a wewnątrz cudownie miękkie i ciągnące.
Coraz bliżej Święta...Pierogi z kapustą i grzybami
Autor:
Krzysiek
on wtorek, 22 grudnia 2009
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Dania wegetariańskie,
Grzyby,
Klasyka,
Pasta risotto gnocchi,
Potrawy świąteczne
/
Comments: (0)
Rolada z sandacza
Autor:
Krzysiek
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Dania wegetariańskie,
Potrawy świąteczne,
Ryby i owoce morza
/
Comments: (0)
Pamiętam, że rybna rolada już kiedyś gościła na naszym wigilijnym stole, ale chyba byłem wtedy zbyt mało uświadomiony kulinarnie, gdyż jej smaku ni w ząb nie pamiętam:) W tym roku, już bardziej świadomie, przygotowaliśmy roladę z sandacza- brzmi super i mam nadzieję, że będzie smakowała równie dobrze, a do Wigilii poczeka w chłodnym miejscu zawinięta ściśle w folię:)