Alzacka pizza z boczkiem, cebulą i śmietaną



Gotując, rzadko kiedy jestem w 100 % zadowolony z efektu końcowego. Jedzenie może być naprawdę dobre, może świetnie wyglądać i pięknie pachnieć, ale ja i tak zawsze znajdę coś, co mógłbym zrobić lepiej. Trochę to dla mnie śmieszne, bo na co dzień raczej nie jestem perfekcjonistą. Tylko w kuchni włącza mi się ten program:)

American brownies


Na weekend chciałbym pozostać jeszcze w klimatach amerykańskich, a przy okazji przypomnieć postać Thomasa Kellera, o którym niedawno pisałem.

Trochę inny american pie


Ledwo zdążyłem wyciągnąć ciasto z piekarnika, kiedy usłyszałem znajomy głos i znajomy ton:
- Wiesz, tak patrzę, że chyba dobre wyszło Ci to ciasto- powiedziała Babcia.
- Dzięki Babciu.
- Tylko...chyba znowu jest za słodkie (dla Babci każde moje ciasto jest za słodkie).
- Ale Babciu, przecież wyciągnąłem je z piekarnika 2 minuty temu. Nawet go jeszcze nie próbowałaś. Skąd możesz wiedzieć, że jest za słodkie?
-No...bo tak po wyglądzie poznaję..
- Aha...

Tuiles- klasyczne, francuskie ciasteczka pomarańczowo-migdałowe


Dziś proponuję coś z francuskiej klasyki cukierniczej- tuiles, czyli cienkie, kruche ciasteczka, przygotowywane tradycyjnie z migdałów najczęściej z dodatkiem pomarańczy (można ją zastąpić np. cytryną, czy wanilią). Po wyjęciu z piekarnika ciepłe jeszcze tuiles umieszcza się na półokrągłym przedmiocie (np. wałku) i zostawia do momentu, aż wystygną i stwardnieją. Tym sposobem nadaje się im charakterystyczny, półokrągły kształt, od którego pochodzi nazwa ciasteczek ("tuile" w języku francuskim oznacza dachówkę).

Rosół drobiowo-wołowy


Musiałem ostatnio odpowiedzieć na pytanie o ulubioną potrawę i powiem Wam, że ciężko mi było coś wymyślić- zbyt dużo tego jest:) Nie mam natomiast problemów z wymienianiem ulubionych połączeń smakowych i odpowiedzią na pytanie "Bez czego nie wyobrażasz sobie danej potrawy?".

Oliwa bazyliowa



Pisałem ostatnio o Thomasie Kellerze, dlatego naturalnie winien Wam jestem kolejny jego przepis (przepis na zupę cebulową z książki "Bouchon" znajdziecie tutaj). Dziś nie będzie to jednak ani zupa, ani danie główne, ani deser. Chcę za to podać bardzo ciekawy przepis na oliwę bazyliową.

Szefowie kuchni- Thomas Keller



Thomas Keller, uznawany obecnie za jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie, urodził się w 1955 r. w Oceanside w Kalifornii. Przygodę z kuchnią zaczął dość przypadkowo jako nastolatek; do pracy w prowadzonym przez siebie Yacht Clubie w Palm Beach na Florydzie zagoniła go mama, gdy rozchorował jej się kucharz. Młody Keller szybko złapał bakcyla.

Sernik z musem jabłkowym


Od Świąt upłynęło już trochę czasu, także z czystym sumieniem możemy zarzucić wszelkiego rodzaju diety albo przynajmniej zmniejszyć trochę ich rygor i pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Moja propozycja na dziś: lekki sernik z masą jabłkową. Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo dobry, a przy okazji nie ciążący zbytnio na sumieniu, bo...bez czekolady:)

Miętus en papillotte


Witajcie! Nadszedł Nowy Rok, a wraz z nim nowe wyzwania, nowe zadania i, mam nadzieję, dużo nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Ja na początek sięgnąłem po klasykę w trochę uproszczonej wersji. Ryba pieczona en papillotte, czyli w paczuszkach, tradycyjnie robionych z pergaminu, natomiast w mojej wersji- z folii aluminiowej, która jest bezpieczniejsza przy przyrządzaniu tego dania po raz pierwszy.

Wesołych Świąt



Wszystkim Wam chciałbym życzyć wszystkiego najlepszego,

zdrowych, radosnych Świąt, ciepłej i rodzinnej atmosfery,

pyszności na stołach i masy prezentów pod choinką:)

No i oczywiście szczęśliwego, pełnego nowych (także kulinarnych) inspiracji

Nowego Roku 2010!

Wszystkiego dobrego!

Na ostatnią chwilę...sos żurawinowo-imbirowy

To już ostatni przepis, którym chciałbym się z Wami podzielić przed Świętami. Przepis na sos żurawinowo-imbirowy. Jest naprawdę pyszny i stanowi świetny dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs. Połączenie sos żurawinowy+domowy pasztet...bajka:) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, także na pewno zdążycie go przygotować, szczególnie że mięska to dopiero jutro:)

Na ostatnią chwilę...zupa grzybowa

Do kolacji wigilijnej zostało jeszcze jakieś 7 godzin, co oznacza, że jeszcze bardzo dużo można zrobić:) Na przykład pyszną zupę grzybową, bez której Święta nie mogą się obejść. Szybko się ją robi i wybornie smakuje. Jeszcze zdążycie:)

Coraz bliżej Święta... miękkie ciasteczka imbirowe


Powolutku zbliżamy się już do mety, czyli do świątecznego stołu. Część potraw już czeka w lodówce, ale na pewno zostało jeszcze wiele do zrobienia. Jeżeli zostanie Wam trochę czasu, to możecie spróbować upiec ciasteczka imbirowe według przepisu, który znalazłem na stronie allrecipes.com. Ciasteczka są naprawdę pyszne. Lekko tylko przypieczone z wierzchu, a wewnątrz cudownie miękkie i ciągnące.

Coraz bliżej Święta...Pierogi z kapustą i grzybami


Jakiś czas temu obiecałem, że jeszcze przed Świętami zamieszczę przepisy na bigos oraz, jeśli się uda, na pierogi z kapustą i grzybami. Otóż wygląda na to, że niestety nie uda mi się dotrzymać słowa i zamiast bigosu, zamieszczę jednak przepis na pierożki:)

Rolada z sandacza


Pamiętam, że rybna rolada już kiedyś gościła na naszym wigilijnym stole, ale chyba byłem wtedy zbyt mało uświadomiony kulinarnie, gdyż jej smaku ni w ząb nie pamiętam:) W tym roku, już bardziej świadomie, przygotowaliśmy roladę z sandacza- brzmi super i mam nadzieję, że będzie smakowała równie dobrze, a do Wigilii poczeka w chłodnym miejscu zawinięta ściśle w folię:)